Francúzsko uvalí sankcie na 18 Saudskoarabov pre kauzu Chášakdží

Francúzsko uvalí sankcie na 18 občanov Saudskej Arábie v súvislosti s prípadom vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

22.11.2018 20:03
saudská arábia, novinár Foto:
Na snímke z bezpečnostnej kamery (vľavo) vychádzajú z východu E na istanbulskom letisku deviati členovia predpokladaného komanda vyslaného Rijádom do Istanbulu s cieľom zlikvidovať saudskoarabského novinára a kritika režimu Džamála Chášakdžího.
debata (20)

Rezort podľa agentúry AFP vo vyhlásení uviedol, že uvedené opatrenia majú za cieľ zabrániť týmto jednotlivcom vstúpiť na územie Francúzska a do celého schengenského priestoru.

„Sú to konzervatívne opatrenia, ktoré sa môžu preskúmať alebo rozšíriť na základe zistení z prebiehajúceho vyšetrovania,“ dodalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Saudská Arábia tvrdí, že v súvislosti s vraždou Chášakdžího, ku ktorej došlo začiatkom októbra na saudskoarabskom konzuláte v tureckom meste Istanbul, je vo väzbe 21 ľudí, pričom trest smrti hrozí piatim mužom.

Podľa nedávno uniknutých informácií z americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) si vraždu pravdepodobne objednal saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, hoci saudskoarabská prokuratúra túto verziu vylúčila.

V súvislosti s vraždou uvalili sankcie na skupinu občanov Saudskej Arábie vrátane blízkych spolupracovníkov princa Salmána aj Spojené štáty a Nemecko.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Saudská Arábia #vražda novinára #Džamál Chášakdží