Macedónska prokuratúra vzniesla proti Gruevskému ďalšie obvinenia

Macedónska prokuratúra vzniesla voči bývalému macedónskemu premiérovi na úteku Nikolovi Gruevskému dve nové obvinenia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Tím vytvorený na prokuratúre špeciálne kvôli prípadu Gruevského vzniesol voči expremiérovi najnovšie aj obvinenie z ilegálneho financovania jeho konzervatívnej strany VMRO-DPMNE a zo zneužívania služobného postavenia pri výstavbe straníckej centrály.

22.11.2018 23:29
Macedónsko, Gruevski Foto: ,
Expremiéra na úteku Gruevského odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz.
debata (7)

Prokuratúra spresnila, že Gruevski a ďalší predstavitelia jeho strany v rokoch 2009–2016 „poskytovali VMRO-DPMNE finančné prostriedky pochádzajúce z anonymných a ilegálnych zdrojov“.

Na margo druhého obvinenia prokuratúra uviedla, že Gruevski a ďalší predstaviteľ VMRO-DPMNE údajne zabezpečili pre stranu „neprimeranú výhodu“ v podobe viac ako osem miliónov eur, keď so stavebnou spoločnosťou uzavreli zmluvu, ktorá bola v rozpore so zákonom.

Gruevského v máji tohto roku odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600 000 eur. Bolo to v čase, keď pôsobil na čele vlády. Súd mu v októbri nariadil nástup do výkonu trestu do 8. novembra. Expremiérovu žiadosť o odklad nástupu do výkonu trestu v súvislosti s plnením poslaneckých povinností odvolací súd 9. novembra zamietol.

Gruevski sa opakovane označil za nevinného nielen v spomínanej kauze, ale aj ďalších štyroch vyšetrovaných prípadoch. Konštatoval, že za jeho stíhaním je politický motív. Gruevski, ktorý by si mal vo vlasti odsedieť trest za korupciu, v utorok oznámil, že Maďarsko mu udelilo politický azyl.

Skopje žiada jeho okamžitý návrat, zatiaľ čo EÚ od Budapešti vysvetlenie azylu pre Gruevského. Expremiér tvrdí, že v Macedónsku dostával vyhrážky smrťou, čo vláda v Skopje odmieta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #útek #Macedónsko #Nikola Gruevski