VIDEO: Babiš ostáva českým premiérom

Česká opozícia sa dnes v Snemovni pokúšala zvrhnúť vládu hnutia ANO a ČSSD premiéra Andreja Babiša. Za návrh sa nepodarilo zohnať 101 hlasov.

23.11.2018 07:02 , aktualizované: 16:26
Česko Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (196)

Schôdzu k návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu vyvolala šestica strán v reakcii na posledné informácie v kauze Bocianie hniezdo.

Situáciu komentoval zahraničnopolitický redaktor denníka Pravda Boris Latta.

Video

Podľa Babiša vládna kríza nebola

Babiš nevidí dôvod, aby sa nejako menili vzťahy a pomery vo vláde. Postoj ČSSD chápe ako jej vnútrostranícky kompromis. Vládna kríza nebola, povedal.

Novinári ma naháňali ako zločinca, ktorý si uniesol syna, povedal Babiš

Babiš sa vo svojom vyhlásení v snemovni posťažoval, že kauzu vykonštruovali médiá a dvaja novinári sa pokúsili zhodiť vládu. „Novinári ma naháňali ako lovnú zver, ako zločinca, ktorý uniesol svojho syna,“ citoval ho portál Novinky.cz.

Babiš pokračoval opisom, ako u jeho syna prepukla schizofrénia. Polícia ho údajne našla v odstavenom aute na diaľnici. Babiš mladší príslušníkom začal rozprávať, že má v aute bombu a že je George Clooney, dodal premiér.

Premiér uviedol, že nechápe, prečo sa niekomu zdá čudné, že jeho syn navštívil Ruskom anektovaný Krym. „Že si vyšli na výlet do Ruska, no a čo?“ položil otázku.

„Nikto sa mi nemôže čudovať, že o novinároch rozprávam ako o hyenách,“ obhajoval sa premiér.

Vláda podľa Babiša nemá jediný dôvod podávať demisiu. „Môžeme byť jednou z najúspešnejších vlád. My fakt pracujeme. Pracujeme sedem dní v týždni, zajtra idem na večeru s rakúskym premiérom, v nedeľu idem do Bruselu. Za štyri dni v Paríži som sa rozprával s viacerými politikmi, než všetci opoziční politici v živote,“ argumentoval Babiš.

Potom skritizoval pravicu za jej vládnutie v minulosti. Česká republika podľa neho v tom čase stagnovala, neinvestovala a „nepridávala ľuďom peniaze“. Premiér zdôraznil, že on zvyšuje platy a dôchodky. „Sám som dôchodca, mám k seniorom veľmi silný vzťah,“ poznamenal.

Predseda vlády ukončil svoj prejav po 40 minútach výrokom, že nemá dôvod odstupovať. „Musíte ma odvolať alebo nás skúste poraziť v slobodných demokratických voľbách. Inak, než na základe väčšiny našich občanov, sa ma jednoducho nezbavíte,“ vyhlásil na záver.

Slovo si v sále snemovne následne vzal predseda Pirátov Ivan Bartoš. Povedal, že v čele vlády by mal stáť etický a morálny človek. „Ja takého človeka v čele súčasnej vlády nevidím,“ konštatoval.

Babiš poškodzuje dôveryhodnosť Česka, tvrdí strana TOP 09

Opozičná strana TOP 09 na tlačovom brífingu skritizovala Babiša, informoval portál Novinky.cz. TOP 09 vstúpila na brifingu pred hlasovaním. Oznámila, že jej výkonný výbor sa uzniesol, že Andrej Babiš nevysvetlil „upratanie“ svojho syna do zahraničia a „jeho kauza poškodzuje dôveryhodnosť Českej republiky a podkopáva princípy právneho štátu“.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil zároveň odsúdil rozhodnutie vládnej ČSSD odísť pri hlasovaní o nedôvere zo sály. „Považujeme to za pokrytecké. Je to krok, ktorý zachová vládu Andreja Babiša,“ uviedol Pospíšil.

Schwarzenberg poprosil Babiša, aby nebol záťažou pre diplomaciu

Čestný predseda českej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval neprítomného premiéra Andreja Babiša, aby prejavil vďačnosť krajine, v ktorej získal občianstvo a stal sa v nej premiérom. Podľa Schwarzenberga by mal Babiš Česko „oslobodiť a odstúpiť“. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Schwarzenberg zdôraznil, že nevie posúdiť, či premiérovi potomkovia alebo on sám potrebujú lekársku starostlivosť ohľadne duševného zdravia, a nie je ani vyšetrovateľ, ani sudca.

Ako bývalý minister zahraničných vecí však vníma zdesenie zahraničných partnerov z toho, „čo sa u nás deje“. Schwarzenberg tlmočil obavy zahraničia slovami: „Čo sa stalo v tejto krajine, ktorá pred 20 rokmi bola jednou z najrešpekto­vanejších v Európe?“

„Nie som sudca, ale vy, pán premiér, ste v tejto krajine dostali najprv občianstvo, potom ste tu nadobudli nesmierne bohatstvo a stali ste sa dokonca premiérom,“ zosumarizoval exminister.

„Bol by to dôkaz minimálnej vďačnosti, keby ste teraz odstúpili a neboli záťažou pre našu diplomaciu,“ upozornil premiéra. A pripomenul, že zahraničná politika sa veľmi podobá „najstaršiemu remeslu“, lebo ani v jednom si človek nemôže vybrať partnera.

„Prosím vás, pán premiér, osloboďte túto krajinu a odstúpte,“ vyhlásil podľa Noviniek.cz poslanec.

Pochody v Prahe

Podnetom k schôdzi k návrhu o vyslovenie nedôvery vláde bola skryto natočená reportáž s Andrejom Babišom mladším. Obvinil v nej spolupracovníkov svojho otca, že ho držali kvôli kauze Bocianie hniezdo na ukrajinskom Kryme anektovanom Ruskom. Premiér podľa Babiša mladšieho chcel, aby opustil Česko práve kvôli prípadu, v ktorom obaja čelia obvineniu pre podozrenie z dotačného podvodu. Ministerský predseda to popiera. Syn podľa neho trpí schizofréniou, musí sa liečiť a byť pod dohľadom.

Synov stav sa zhoršuje, treba ho chrániť, tvrdí Beata Babišová

Matka Andreja Babiša mladšieho Beata poprela, že by jej syna boli uniesli na Krym za jej chrbtom. S odvolaním sa na webovú stránku denníka Tages Anzeiger o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Babišová poskytla v kancelárii advokáta Alexandra de Senarclens rozhovor novinám Tribune de Geneve. Kauza má podľa nej vplyv na synov zdravotný stav, ktorý sa zhoršuje.

Bývalá manželka českého premiéra Andreja Babiša potvrdila, že jej syn na Kryme bol. „Určite ho však neuniesli,“ povedala. Podľa denníka tam cestoval v dôsledku tlaku novinárov v Prahe. „Museli sme nájsť miesto, kde by nabral novú silu,“ vysvetlila.

Musím konať ako matka, pretože táto politická aféra má značný rozsah. Môj syn je pod tlakom, ktorý má vplyv na jeho krehké zdravie. Obávam sa, že sa jeho stav zhoršuje," povedala Babišová. Potvrdila, že ej syn chce spolupracovať s políciou a vypovedať. Polícia sa s ním už podľa jej slov spojila. „Kontaktovali ho, ale jeho choroba mu v tomto štádiu neumožňuje na otázky jasne odpovedať. Treba ho chrániť,“ pokračovala.

Babišová sa taktiež zmienila o návšteve otca Babiša juniora, ktorý za synom pricestoval do Ženevy v čase vrcholiacej krízy 17. novembra. „Prišiel iba, aby upokojil syna. Bavili sa, hrali šach, bola to emocionálna návšteva, o afére sa nehovorilo.“

196 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #vyslovenie nedôvery #Bocianie hniezdo