Brusel je spokojný, Varšava ustúpila vo vážnom spore

Európska komisia je spokojná s navrhovanými zmenami v kontroverznom poľskom zákone o najvyššom súde. Povedala to hovorkyňa komisie Mina Adreevová.

23.11.2018 10:00
debata (1)

Dolná komora poľského parlamentu odstránila z právnej normy ustanovenie o nútenom penzionovaní sudcov, ktorí dosiahnu 65 rokov. „Ide to smerom, ako sme žiadali,“ zdôraznila Adreevová. Upozornila však, že legislatívny proces sa ešte neskončil, lebo hlasovať má ešte Senát (horná komora) a potom príde zákon na podpísanie prezidentovi.

Predstavitelia vládnej strany Právo a spravodlivosť obhajovali zákon slovami, že najvyšší súd bude lepšie fungovať a odídu z neho skorumpovaní sudcovia, ktorí začali pracovať ešte počas komunistickej éry. Naopak, kritici v tom videli nástroj, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov a nahradiť ich pritakávačmi vládnucej garnitúry. Kvôli tomuto zákonu Európska komisia vedie spor s Poľskom na Súdnom dvore EÚ.

Server denníka Gazeta Wyborcza napísal, že jastrabi v strane Právo a spravodlivosť na čele s ministrom spravodlivosti v spore s komisiou ostro vystupovali proti výčitkám Bruselu. Po nedávnych komunálnych voľbách, ktoré sa pre túto stranu neskončili dobre vo veľkých mestách, sa však presadila umiernená frakcia premiéra Mateusza Morawieckého.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #Najvyšší súd