Turecko tvrdí, že Trump chce "privrieť oči" nad vraždou Chášakdžího

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v piatok vyhlásil, že americký prezident Donald Trump má v úmysle "privrieť oči" nad vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, keď povedal, že tento prípad neovplyvní vzťahy Washingtonu s Rijádom.

23.11.2018 10:42
Džamál Chášakdží Foto: ,
Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží.
debata (8)

„V podstate Trump vraví: ‚Privriem nad tým oči‘,“ vyjadril sa Čavušoglu v rozhovore pre televíziu CNN Türk. Narážal tým na pokračujúcu Trumpovu podporu Saudskej Arábie, ktorá sa v zmluvách zaviazala zaplatiť miliardy dolárov za zbrane vyrobené v Spojených štátoch.

Turecký minister tiež obvinil šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú, že prekročila medze, keď vyzvala na prepustenie uväzneného prokurdského lídra Selahattina Demirtaša.

„Trochu prekročila medze,“ vyhlásil Čavušoglu pre CNN Türk deň po tom, čo Mogheriniová vyjadrila nádej, že Demirtaš bude čoskoro prepustený. V Turecku ho zadržiavajú už dva roky pre obvinenia z terorizmu, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Demirtaša, jedného z dvoch bývalých spolupredsedov tureckej opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), zatkli v novembri 2016 na základe obvinení z terorizmu za jeho údajné kontakty s kurdskými militantmi. V tom čase bol členom parlamentu.

V septembri tohto roku ho súd v Istanbule uznal za vinného z podpory a šírenia teroristickej propagandy a odsúdil ho na štyri roky a osem mesiacov väzenia.

HDP označila súdny proces s Demirtašom za politický a zameraný na umlčanie politického subjektu oponujúceho prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, pričom odsúdila likvidačnú politiku tureckého vedenia.

Prezident Erdogan prokurdskú HDP opakovane obviňuje, že je politickým krídlom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko a jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu.

Demirtaš v júni z väzenia kandidoval proti Erdoganovi v prezidentských voľbách a získal v nich 8,4 percenta hlasov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Džamál Chášakdží