Seehofer vylúčil, že by Nemecko začalo deportovať Sýrčanov

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer dnes vylúčil, že by Nemecko začalo v dohľadnej dobe deportovať do vlasti Sýrčanov, ktorí sa na nemeckom území dopustili trestného činu. V rozhovore s časopisom Der Spiegel zdôraznil, že za bezpečnú zatiaľ nemožno považovať žiadnu časť vojnou zmietanej Sýrie.

23.11.2018 11:32
debata (4)

„V súčasnosti nemožno deportovať utečencov do žiadneho regiónu v Sýrii, to platí aj pre zločincov,“ povedal Seehofer.

Pred niekoľkými dňami bola zverejnená správa nemeckého ministerstva zahraničia, podľa ktorej by Sýrčania v prípade vyhostenia do vlasti mohli čeliť represiám a násiliu. Dlhodobá a spoľahlivá ochrana nemôže byť deportovaným zabezpečená v žiadnom zo sýrskych regiónov, stojí v správe.

Rozhovor Seehofer poskytol pred rokovaním ministrov vnútra jednotlivých spolkových krajín, ktoré majú deportácie na starosti. Trojdňová konferencia sa uskutoční budúci týždeň v Magdeburgu a rokovať by na nej mali ministri okrem iného práve o predĺžení zákazu deportácií do Sýrie, ktorý vyprší na konci tohto roka.

Niektoré spolkové krajiny, ktorým vládne konzervatívna únia CDU / CSU, požadujú, aby sa zo zákazu deportácií vybrali Sýrčania, ktorí boli v Nemecku odsúdení za trestný čin. Sociálna demokracia, ktorá s CDU / CSU tvorí spolkovú vládu, ale aj opozičné strany, akékoľvek výnimky zo zákazu vyhosťovaní odmietajú.

Do Nemecka od začiatku vojny v roku 2011 prišli státisíce Sýrčanov, väčšina z nich v roku 2015, keď do krajiny putovali po takzvanej balkánskej trase cez Turecko, Grécko, balkánske krajiny a Rakúsko.

Nemecký štatistický úrad dnes zverejnil údaje o celkovom počte ľudí „hľadajúcich ochranu“ v Nemecku. Pod týmto pojmom sa rozumejú žiadatelia o azyl, utečenci, ktorým bol azyl v nejakej podobe priznaný, aj tí migranti, ktorým nárok na azyl priznaný nebol, ktorí sa ale môžu po určitý čas zdržiavať na území Nemecka. Takých ľudí bolo podľa štatistikov v Nemecku na konci minulého roka 1,7 milióna. V porovnaní s koncom roka 2016 je to o päť percent viac.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #migranti #migračná kríza #Horst Seehofer