Švédsky parlament bude hlasovať, či má byť premiérom zase Löfven

Švédsky parlament bude začiatkom decembra hlasovať, či by mal ďalší premiérsky mandát získať doterajší sociálnodemokratický predseda vlády Stefan Löfven. Oznámil to dnes predseda švédskeho parlamentu. Dva mesiace po parlamentných voľbách, ktoré skončili patom, Švédsko stále nemá vládu. Podľa analytikov je len malá pravdepodobnosť, že by poslanci Löfvena do funkcie premiéra schválili.

23.11.2018 12:06
Stefan Löfven Foto: ,
Stefan Löfven.
debata (2)

Švédski zákonodarcovia už v polovici novembra odmietli návrh, aby sa premiérom krajiny stal šéf stredopravej Umiernenej koaličnej strany Ulf Kristersson. Predseda parlamentu Andreas Norlén môže predložiť poslancom na hlasovanie kandidáta za premiéra celkom štyrikrát. Ak ani jeden z kandidátov nedostane podporu, musia sa do troch mesiacov uskutočniť nové voľby.

„Je to zložitá politická situácia a samozrejme neexistuje žiadna záruka, že kandidatúra Stefana Löfvena bude úspešná,“ vyhlásil dnes predseda parlamentu s tým, že hlasovanie o Löfvenovi by sa mohlo konať 5. decembra.

Vo voľbách 9. septembra zvíťazil rozdielom jediného mandátu stredoľavý blok na čele so sociálnymi demokratmi premiéra Löfvena nad stredopravou alianciou vedenou Kristerssonovou umiernenou stranou. Löfven aj Kristersson boli v uplynulých týždňoch poverení vedením sondovacích rozhovorov s cieľom zostaviť vládu, ale neuspeli. Možnosť pokúsiť sa sformovať kabinet mala aj šéfka Strany stredu Annie Lööfová, ani ona ale nebola úspešná.

Jazýčkom na váhach je protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorá si od minulých volieb výrazne polepšila a v parlamente získala 62 kresiel. Všetky hlavné politické strany pred voľbami jasne povedali, že so švédskymi demokratmi nebudú spolupracovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Stefan Löfven