Spojené arabské emiráty zvažujú, že Britovi odsúdenému za špionáž udelia milosť

Spojené arabské emiráty zvažujú, že britskému doktorandovi Matthewovi Hedgesovi odsúdenému za špionáž udelia milosť. Oznámil to dnes veľvyslanec SAE v Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí, informovala agentúra Reuters. 31-ročnému Hedgesovi súd v stredu uložil trest doživotného väzenia.

23.11.2018 12:52
Sulajmán Hamíd Mazrúí Foto: ,
Veľvyslanec Spojených arabských emirátov v Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí.
debata

Hedges bol zadržaný po štrnásťdňovom pobyte v SAE, kam prišiel kvôli svojmu štúdiu. Vo väzbe bol päť mesiacov, v októbri bol prepustený na kauciu, avšak úrady mu odobrali pas. Súd v Abú Zabí ho v stredu odsúdil na doživotné väzenie. Dospel k záveru, že Brit sa snažil pri svojom pobyte v emirátoch získať tajné informácie a odovzdať ich cudzej krajine. Britská premiérka Theresa Mayová nad výrokom súdu vyjadrila sklamanie.

Podľa veľvyslanca Mazrúího o milosť požiadala Britova rodina a vláda Spojených arabských emirátov jej udelenie teraz zvažuje. Prípad špionáže, z ktorej bol Hedges usvedčený, bol „mimoriadne závažný“, dôkazy proti Britovi boli „pádne“ a proces spravodlivý, zdôraznil diplomat. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vzhľadom k dobrým vzťahom medzi Britániou a SAE sa podarí nájsť „priateľské riešenie“.

Hedges sa vo svojej vedeckej práci zaoberá okrem iného opatreniami, ktoré zaviedli arabské štáty po revolučných udalostiach známych ako arabská jar. Na Durhamskej univerzite je zapísaný v doktorandskom štúdiu na katedre vládnych a medzinárodných štúdií a predmetom jeho záujmu sú civilné a vojenské vzťahy, politická ekonómia a kmeňový systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #špionáž #Spojené arabské emiráty