Orbán obhajuje udelenie azylu Gruevskému, nazýva ho spojencom

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes obhajoval to, že jeho krajina udelila politický azyl bývalému šéfovi macedónskej vlády Nikolovi Gruevskému. V maďarskom rozhlase Gruevského označil za svojho spojenca a macedónskou justíciu obvinil z toho, že je zapletená do politických hier. Gruevski do Maďarska utiekol, aby sa v Macedónsku vyhol nástupu do väzenia za zneužitie peňazí.

23.11.2018 16:22
Nikola Gruevski Foto: ,
Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski.
debata (5)

Orbán povedal, že s Gruevským, ktorý odstúpil predvlani po desiatich rokoch vo funkcii, „bok po boku“ bojovali proti migrácii na Balkáne. Vtedy sa Macedónsko a Gruevski stali Orbánovými osobnými spojencami. „Bez neho (Gruevského) by bolo oveľa ťažšie, nehovoriac nemožné, obhajovať maďarskú hranicu,“ tvrdí Orbán, ktorý patrí medzi hlasných odporcov migrácie.

Gruevski získal v Maďarsku v utorok politický azyl, za čo Budapešť zožala kritiku nielen zo strany Macedónska, ale aj Európskej únie a Spojených štátov, pripomína agentúra Reuters.

Potom, čo sa Gruevski tento mesiac nedostavil na výkon trestu, na neho Macedónsko vydalo zatykač. Podľa Orbána sa ale v Macedónsku „odohrávajú politické boje a hry a justícia je ich súčasťou“, maďarské úrady by sa nimi preto nemali nechať ovplyvňovať. „My sa zaujímame len o to, či je žiadosť (o azyl) z právneho hľadiska správna,“ dodal Orbán.

Rekord v rýchlosti udelenia azylu

Maďarský Helsinský výbor dnes upozornil, že Gruevski získal azyl v Maďarsku neobvykle rýchlo. Procedúra posúdenia žiadosti trvá zvyčajne okolo 60 dní, Gruevski získal potvrdenie statusu utečenca po ôsmich dňoch. „Nejde tu len o rekord pri udeľovaní azylu, ale aj o skutočnú pomoc maďarskej vlády pri úteku Gruevského do Maďarska,“ povedala dnes agentúre APA predsedníčka Helsinského výboru Márta Pardaviová.

O tom, že Gruevski mal pri podávaní žiadosti o azyl výsadné postavenie, podľa Pardaviovej svedčí aj to, že žiadosť mohol podať na maďarskom zastupiteľstve a nie v Maďarsku. Maďarské zákony pritom takúto možnosť nezmieňujú.

Na dva roky za Mercedes

Gruevski bol na dvojročné väzenie odsúdený za zneužitie úradu pri nákupe veľmi drahého luxusného Mercedesu. Auto bolo zaplatené z verejných peňazí, slúžiť ale malo len pre osobné potreby premiéra. Ten tiež vybral dodávateľa, od ktorého navyše dostal províziu.

Podľa Orbána stojí za medzinárodnou kritikou Maďarska ohľadom udelenia azylu Gruevskému americký finančník a filantrop George Soros. Tento budapeštiansky rodák je obľúbeným terčom útokov zo strany Orbána. Premiér ho považuje za svojho úhlavného nepriateľa a podnecovateľa migrácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Macedónsko #Nikola Gruevski