Alternatívne Nobelove ceny dostali aktivisti zo Saudskej Arábie a Guatemaly

Takzvané alternatívne Nobelove ceny (Right Livelihood Awards) za rok 2018 sa v piatok slávnostne odovzdávali vo švédskej metropole Štokholm. Získali ich aktivisti bojujúci za dodržiavanie ľudských práv v Saudskej Arábii a právnici odhaľujúci korupciu v Guatemale, informovala agentúra DPA.

23.11.2018 23:12
Švédsko, ocenenie, alternatívne nobelove ceny,... Foto: ,
Čestnou cenou vyznamenala porota guatemalskú právničku a generálnu prokurátorku Thelmu Aldanaovú a kolumbijského právnika a diplomata Ivána Velásqueza za boj proti korupcii.
debata (5)

Ceny Right Livelihood Awards sa udeľujú za angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti.

Laureátom ceny sa tento rok stala trojica väznených saudskoarabských ľudskoprávnych aktivistov Abdalláh Hámid, Muhammad Fahad Kahtání a Walíd abú Chajr. Podľa poroty ocenenie získali za „vizionárske a odvážne úsilie“, ktorého cieľom je zreformovať „totalitný politický systém v Saudskej Arábii“.

Ocenenie spojené s odmenou milión švédskych korún za nich prevzal syn jedného z laureátov a exilový saudskoarabský aktivista Jahjá Asírí. Neprítomnosť laureátov na ceremónii, ktorá sa konala v štokholmskom námornom múzeu Vasa, pripomínali tri prázdne stoličky. Všetci traja aktivisti si odpykávajú v Saudskej Arábii dlhoročné tresty odňatia slobody.

Ocenili aj boj proti rozširovaniu púšte

Čestnou cenou, ktorá nie je finančne dotovaná, vyznamenala porota guatemalskú právničku, bývalú šéfku najvyššieho súdu a generálnu prokurátorku Thelmu Aldanaovú a kolumbijského právnika a diplomata Ivána Velásqueza. Porota ich ocenila „za inovatívnu prácu pri odhaľovaní zneužitia moci a stíhaní korupcie“ v Guatemale. V roku 2015 sa im podarilo odhaliť zločineckú sieť pôsobiacu v guatemalskom štátnom štátnom aparáte, ktorá profitovala z colných a daňových podvodov. Tieto odhalenia viedli k pádu a zatknutiu prezidenta Otta Péreza Molinu a ďalších vysokopostavených predstaviteľov krajiny.

Ocenenia si v piatok prevzali aj farmár Yacouba Sawadogo z Burkiny Faso a austrálsky agronóm Tony Rinaudo. Obaja bojujú proti rozširovaniu púšte v oblasti afrického Sahelu.

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 nadácia Right Livelihood Award Foundation z iniciatívy niekdajšieho nemeckého europoslanca a filantropa Jakoba von Uexkülla ako ocenenie práce, ktorú oficiálne Nobelove ceny podľa jeho názoru ignorovali.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #ocenenie #ľudské práva #Saudská Arábia #Štokholm #Guatemala