AI: Európske krajiny majú zastarané zákony o znásilnení

Väčšina európskych krajín má "zastarané" zákony a stále nepovažuje pohlavný styk bez súhlasu oboch partnerov za znásilnenie. V predvečer Medzinárodného dňa proti násiliu na ženách to uviedla svetová organizácia pre ľudské práva Amnesty International (AI). Podľa AI zlé zákony a nebezpečná politika zvaľovania viny na obete prispieva k pretrvávaniu beztrestnosti vinníkov.

24.11.2018 09:45
pamplona, protest, žena, krik Foto: ,
Na snímke protest v španielskej Pamplone proti verdiktu súdu vo veci znásilnenia 18-ročného dievčaťa päticou mužov.
debata (10)

Vo svojej správe Amnesty International analyzuje situáciu v 31 európskych krajinách. Podľa AI len v ôsmich z nich existujú zákony, ktoré definujú znásilnenie na základe súhlasu.

Väčšina ostatných štátov považuje za znásilnenie iba akt, keď je prítomné fyzické násilie, vyhrážky, nátlak alebo neschopnosť obete sa brániť. Medzi týmito štátmi menuje Amnesty International tiež Česko a Slovensko.

„Prieskumy ukazujú, že mnoho ľudí sa stále domnieva, že sa nejedná o znásilnenie, ak je obeť opitá, má na sebe odhaľujúce oblečenie alebo sa fyzicky nebráni,“ uviedla expertka Anna Blusová.

„Sex bez súhlasu je znásilnenie, bodka. Kým vlády nezladia zákony s týmto jednoduchým faktom, budú páchatelia znásilnenia ďalej unikať,“ dodala.

Analýza sa týkala 28 krajín Európskej únie, Islandu, Nórska a Švajčiarska. Krajiny, ktoré definujú znásilnenie ako sex bez výslovného súhlasu, sú Belgicko, Cyprus, Nemecko, Island, Írsko, Luxembursko, Švédsko a Británia. Ženy v Dánsku sa chystajú počas tohto víkendu demonštrovať za prijatie obdobných reforiem.

Niektoré krajiny, medzi nimi napríklad Chorvátsko a Španielsko, považujú sex bez súhlasu za menej závažný čin, čím vysielajú odkaz, že „skutočné znásilnenie“ musí zahŕňať fyzické násilie, uviedla ďalej Blusová.

Španielsko plánuje nový zákon týkajúci sa sexuálneho násilia po tom, čo tento rok vyvolal rozhorčenie verejnosti prípad piatich mužov, ktorí boli zbavení obvinení z hromadného znásilnenia mladého dievčaťa na začiatku slávneho festivalu na oslavu sv. Fermína, ktorý je spojený aj s behom s býkmi.

Írske ženy v uplynulých dňoch publikovali na internete fotografie svojho spodného prádla s nápisom „Toto nie je súhlas“ potom, čo právnička obhajujúca muža, ktorý čelil obvineniu zo znásilnenia 17-ročného dievčaťa, ukázala na súde tangá mladej ženy s čipkou. Porota nakoniec muža uznala za nevinného.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #Amnesty International