Tisíce ľudí v Budapešti vyjadrili podporu Sorosovej univerzite

Na niekoľko tisíc účastníkov sa rozrástol v sobotu popoludní v Budapešti dav demonštrantov, ktorý žiadal maďarskú vládu o podpísanie dohody o činnosti Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku a aby zabezpečila podmienky slobodného a nezávislého fungovania vzdelávania a vedy.

24.11.2018 17:13 , aktualizované: 18:50
Maďarsko CEU vzdelávanie sloboda protest Foto: ,
V Budapešti demonštranti vyjadrujú podporu CEU a slobode vzdelávania .
debata (68)

K mladým ľuďom pochodujúcim na Kossuthovo námestie sa pridali aj starší Maďari, ktorí podporili ich požiadavky. Protestnú akciu zabezpečovalo množstvo policajtov, ktorí uzatvorili premávku na viacerých uliciach centra mesta. Podujatie si vyžiadalo aj viaceré zmeny a obmedzenia vo verejnej mestskej doprave.

Dav pochodujúci s maďarskými národnými vlajkami a vlajkami Európskej únie aj pred budovou CEU skandoval heslá v maďarčine a v angličtine: „Slobodná krajina, slobodné vzdelávanie!“, „CEU musí zostať, Orbán musí odísť!“, ale zaznelo aj „Utečenci, ste vítaní!“

Filozof Miklós Tamás Gáspár, jeden z rečníkov demonštrácie, pred budovou parlamentu zdôraznil, že treba tiež protestovať proti tomu, že vláda zakázala vzdelávací odbor rodových štúdií, ale aj voči „ultrapravicovej tlači, ktorá nabáda študentov k tomu, aby žalovali na profesorov“.

Po ukončení prejavov podujatia, ktoré sa skončilo bez incidentov, organizátori oznámili, že na celý budúci týždeň obsadzujú Kossuthovo námestie. Viacerí protestujúci tam zostávajú v stanoch a počas týždňa pripravia rôzne programy týkajúce sa podpory vzdelávania a vedy.

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok v Bruseli povedal, že CEU ako zahraničná univerzita neplní pre svoju činnosť v Maďarsku podmienku vykonávania vysokoškolského vzdelávania v krajine svojho pôvodu.

Rektor CEU Michael Ignatieff na to reagoval slovami, že vyjadrenia Szijjártóa svedčia o tom, že maďarská vláda už o osude univerzity rozhodla. „Univerzita už 18 mesiacov hľadá spôsob, ako by mohla zostať v Maďarsku. Vyjadrenia Szijjártóa však svedčia o tom, že rozhodnutie už padlo,“ dodal.

„Útok voči CEU je útokom voči slobode vedy a vzdelávania, právnemu štátu, 1500 pedagógom a zamestnancom CEU, ale aj útokom voči demokratickým hodnotám, ktoré sú základnými kameňmi Európy,“ uviedli organizátori protestu. Podporu CEU a slobode vzdelávania vyjadrilo 9. apríla v maďarskom hlavnom meste až 80.000 demonštran­tov.

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že inštitúcia splnila nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi „právnom vákuu“, pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho hlavného nepriateľa.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #George Soros #Stredoeurópska univerzita