Rusko potvrdilo použitie sily proti trom ukrajinským lodiam v Kerčskom prielive

Rusko zajalo tri lode ukrajinských námorných síl pri pobreží Moskvou anektovaného Krymu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské námorníctvo. "Ruské špeciálne sily zajali niekoľko lodí," uviedli predstavitelia ukrajinského námorníctva vo vyhlásení. Dvaja ukrajinskí námorníci utrpeli zranenia. Európska únia a NATO vyzvali Rusko a Ukrajinu, aby "konali s maximálnou zdržanlivosťou" a deeskalovali napätú situáciu v Čiernom mori.

25.11.2018 17:57 , aktualizované: 26.11.2018 23:38
Kerčský prieliv Foto:
Kerčský prieliv.
debata (1296)

Rusko potvrdilo, že v nedeľu zajalo tri plavidlá ukrajinského námorníctva v Kerčskom prielive neďaleko Moskvou kontrolovaného Krymu a priznalo, že použilo silu. „Na zastavenie ukrajinských vojenských lodí boli použité zbrane,“ vyhlásil hovorca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Dodal, že ruské jednotky „vstúpili na tri lode ukrajinského námorníctva a vykonali na nich prehliadku“.

Ukrajina už predtým v nedeľu obvinila Rusko zo streľby na niektoré z lodí jej námorníctva v Čiernom mori. Ukrajinské námorníctvo o tom informovalo na svojej stránke na Facebooku po dni stupňujúceho sa napätia, počas ktorého Rusko zabránilo trom ukrajinským vojenským lodiam vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod Ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď.

Obe strany sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného práva a provokatívneho správania, uvádza agentúra Reuters.

Na základe bilaterálnej dohody majú Rusko i Ukrajina právo využívať Azovské more, ktoré s Čiernym morom spája úzky Kerčský prieliv. Napätie v tejto oblasti eskalovalo po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

Ukrajinské vojenské námorníctvo zverejnilo v nedeľu vyhlásenie, podľa ktorého poslalo malú flotilu v zložení troch plavidiel z Odesy do Mariupolu. Táto trasa si vyžaduje plavbu cez Kerčský prieliv.

Ruské pohraničné hliadky sa podľa neho pokúsili flotile v ceste zabrániť a zámerne vrazili do remorkéra, na ktorom spôsobili škody.

Ruská strana zasa prostredníctvom oficiálnych miest oznámila, že ukrajinské vojenské lode protizákonne vstúpili do jeho výsostných vôd.

Moskva môže prístup cez zmienený prieliv medzi Čiernym morom a Azovským morom kontrolovať po tom, ako postavila most prepájajúci Krym s južným Ruskom.

Zasadne Bezpečnostná rada OSN

Bezpečnostná rada OSN sa stretne v pondelok na mimoriadnom zasadaní, kde sa bude zaoberať situáciou na Ukrajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na americkú veľvyslankyňu pri OSN Nikki Haleyovú.

„Mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN bolo zvolané na zajtra (pondelok) o 11 h. dopoludnia,“ Haleyová uviedla na Twitteri.

O stretnutie bezpečnostnej rady požiadali podľa diplomatických zdrojov AFP zhodne aj ruská aj ukrajinská strana.

Ukrajinský parlament schválil stanné právo

Ukrajinský parlament odhlasoval v pondelok večer zavedenie stanného práva na 30 dní. Reagoval tým na nedeľný incident, keď Rusko zajalo tri ukrajinské lode pri Krymskom polostrove. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

Po ostrej päťhodinovej debate odsúhlasila žiadosť prezidenta Petra Porošenka o zavedenie stanného práva drvivá väčšina ukrajinských zákonodarcov, konkrétne 276. Požadovaných bolo najmenej 226 hlasov.

Súčasťou stanného práva je čiastočná mobilizácia a posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny. Parlamentu boli predložené aj neurčito naformulované opatrenia ako „posilnenie“ protiteroristických krokov a „bezpečnosť informácií“.

Prezident Porošenko už skôr požiadal zákonodarcov, aby podporili jeho návrh na zavedenie stanného práva po nedeľnom incidente, keď ruská pohraničná stráž spustila paľbu na tri lode ukrajinských námorných síl a potom plavidlá aj ich posádku zajala.

Porošenko takisto oznámil po mimoriadnom zasadaní Národnej bezpečnostnej a obrannej rady, že do stavu pohotovosti budú uvedené aj vojenské zálohy.

To však neznamená okamžitú vojenskú mobilizáciu, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Interfax.

Z Azovského mora, lemujúceho Krym od severovýchodu, sa v posledných mesiacoch stáva ďalšia oblasť popri Kryme a Donbase, kde sa prejavuje konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Rusko kontroluje Kerčský prieliv a Ukrajina vyčíta Rusku obťažujúce kontroly, ktoré musia podstupovať lode smerujúce do ukrajinských prístavov, ako sú Mariupol či Berďansk.

Bola zverejnená nahrávka zachytávajúca incident v Kerčskom prielive

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN zverejnila videozáznam, ktorý zachytáva, ako loď ruskej pobrežnej stráže Don vrazila v nedeľu do ukrajinského remorkéra, keď sa spolu s inými ukrajinskými loďami presúval z prístavu Odesa cez Azovské more do prístavu Mariupol.

„Loď pobrežnej stráže Don narazila do nášho remorkéra, čoho dôsledkom bolo poškodenie jeho hlavného motora,“ uviedlo na svojej facebookovej stránke ukrajinské námorníctvo. Následkom nárazu malo byť taktiež poškodené oplechovanie plášťa lode a pozorovací mostík. Došlo aj k strate záchranného člnu.

Na záberoch je počuť, ako kapitán ruskej lode dáva vulgárnym spôsobom príkazy posádke. Počas navigovania lode do kolízie s plavidlom ukrajinského námorníctva kapitán povzbudzoval svojich mužov slovami: „Rýchlejšie, pohyb! Dobrá práca! Rozdrvte ich z pravoboku! Ku… narazte do nich sprava! Rozmliaždite ich!“ Po náraze ruskej lode do remorkéru je následne počuť jedného z členov posádky kričať: „To bolo skvelé.“

Podľa informácií agentúry UNIAN, boli zábery tohto incidentu nakrúcané posádkami lodí, ako aj veliteľstvom ukrajinského námorníctva, pričom relevantné agentúry by mali od ukrajinskej vlády dostať kompletnú správu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Kerčský prieliv #anexia Krymu