Blokády ciest vo Francúzsku pokračujú, vláda oznámi nové opatrenia

Blokády ciest vo Francúzsku, ktoré sú protestom proti zámeru vlády zvýšiť ceny pohonných látok, pokračujú v pondelok už desiaty deň.

26.11.2018 14:03 , aktualizované: 16:33
francúzsko, demonštrácia, protest, žlté vesty,... Foto: ,
Protestujúci proti zvýšeniu dane z pohonných hmôt zablokovali niektoré cesty.
debata (9)

Ako informoval spravodajský portál LCI, zatarasené cesty, križovatky, obchvaty či nájazdy na diaľnice skomplikovali dopravu na mnohých miestach Francúzska.

Ako uviedla agentúra AP, tieto protesty „žltých viest“, ktoré sa stali rozpoznávacím znakom účastníkov blokád, sú doteraz najväčšou výzvou pre vládu prezidenta Emmanuela Macrona.

Macron avizoval, že v utorok vysvetlí svoje plány v súvislosti s obmedzením závislosti Francúzska od fosílnych palív, ktoré chce dosiahnuť aj zvýšením daní z pohonných hmôt. Očakáva sa, že Macron oznámi aj ďalšie opatrenia týkajúce sa tejto sféry.

Macronova súperka v druhom kole vlaňajších prezidentských volieb Marine Le Penová v pondelok pre rozhlasovú stanicu RMC vyhlásila, že protestné hnutie žltých viest podporuje od jeho začiatku. Podľa vlastných slov očakáva, že Macron príde s moratóriom na zvyšovanie daní a dane z pohonných hmôt.

Uplynulú sobotu protestné zhromaždenie žltých viest na Elyzejských poliach v Paríži prerástlo do stretov s políciou, ktorá sa rozohnanie davu nasadila aj slzotvorný plyn a vodné delá. Násilnosti sprevádzali protesty aj v iných mestách.

Situácia je pre francúzsku vládu zložitá aj v tom, že protesty žltých viest nemajú jasného vodcu a cieľ.

Vodca protestného hnutia v oblasti mesta Toulouse na juhozápade Francúzska, Benjamin Cauchy, v pondelok v rozhovore pre spravodajskú televíziu BFM uviedol, že hnutie sa ocitlo „v zlomovom bode“ a jeho ďalšie kroky budú závisieť od toho, čo Macron v utorok povie.

Cauchy sa vyjadril aj k mnohým incidentom, keď demonštranti útočili na novinárov, prenasledovali ich alebo sa im vyhrážali – osobne či na sociálnych sieťach. Niekoľko novinárov v súvislosti s tým podalo trestné oznámenia.

Časť médií zo solidarity k napadnutým kolegom vyzvala bojkotovať protestné hnutie a nepísať o jeho aktivitách, pretože agresivita demonštrantov sa podľa nich každým dňom zvyšuje.

K tejto iniciatíve sa však nepridala napríklad televízia France 3 Occitanie, ktorej šéfredaktor spravodajstva Léo Lamberton pre agentúru AFP uviedol, že útoky na novinárov vyvolávajú síce otázky o tom, „ako si predstavujeme demokraciu“, ale „nepísať o tomto sociálnom konflikte by znamenalo potešiť niekoľko desiatok fašistov“ v mase ľudí, ktorí dávajú najavo svoj hnev.

Macron sa bojí, že násilie na demonštráciách pokazí obraz Francúzska

Francúzsky prezident na zasadnutí vlády vyzval, aby ministri nepodceňovali dopad demonštrácií. Podľa vládneho hovorcu sa Macron tiež obáva, že by zábery z násilných demonštrácií, ktoré mnohokrát pripomínali „vojnové scény“, mohli poškodiť obraz Francúzska v zahraničí.

„Nemali by sme podceňovať vplyv týchto obrázkov z Champs-Élysées,“ povedal podľa hovorcu Benjamina Griveauxe Macron ministrom na dnešnom zasadnutí vlády. Niektoré zábery, ktoré odvysielali médiá vo Francúzsku aj v zahraničí, podľa prezidenta pripomínali „vojnové scény“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #blokády ciest