NATO: Rusko voči Ukrajine otvorene použilo vojenskú silu

Nedeľný incident v Kerčskom prielive pri Kryme je veľmi vážny, keďže Rusko tam otvorene a priamym spôsobom použilo vojenskú silu voči ukrajinským plavidlám.

26.11.2018 18:55
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (270)

Po pondelňajšom mimoriadnom rokovaní veľvyslancov aliančných krajín so zástupcami Ukrajiny to v centrále NATO v Bruseli povedal novinárom generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Upozornil, že pokračujúca ruská militarizácia Krymu, Čierneho a Azovského mora ďalej ohrozuje ukrajinskú nezávislosť a podkopáva stabilitu v širšom regióne.

Ruské špeciálne jednotky v nedeľu zadržali u Kerčskom prielive tri lode ukrajinského námorníctva. Rusi pritom na plavidlá strieľali a troch námorníkov zranili.

„Použitie vojenskej sily proti ukrajinským lodiam a námorníkom nemá žiadne opodstatnenie,“ zdôraznil generálny tajomník aliancie. „Videli sme, ako strieľajú na ukrajinské lode. Videli sme, že sa plavidiel zmocnili a zajali námorníkov. A videli sme, že niektorí zo zajatých boli zranení,“ vypočítal Stoltenberg.

Rusko podľa neho musí pochopiť, že jeho kroky majú svoje dôsledky. Nedeľné dianie v Kerčskom prielive zapadá do vzorca ruského správania sa v posledných siedmich rokoch, podotkol generálny tajomník NATO.

Na otázku, ako konkrétne teraz aliancia na vývoj v Azovskom mori zareaguje, Stoltenberg odpovedal zoznamom krokov, ktoré už voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou členské krajiny aliancie uskutočnili, zmienil sa napríklad o sankčných opatreniach či o posilňovaní NATO vo východnej Európe.

Ruský postup už kritizovala Európska únia i západné štáty, najhlasnejšou a spoločnou požiadavkou je okamžité prepustenie zadržiavaných plavidiel aj ľudí.

Pripomienka vojny

NATO podľa Stoltenberga vyzvalo Rusko, aby zabezpečilo nerušený prístup do ukrajinských prístavov a slobodu plavby v Azovskom mori a Kerčskom prielive. „A voláme tiež po pokoji a umiernenosti. Incident je pripomienkou, že na Ukrajine je vojna. A pokračuje už dlhšie ako štyri roky,“ poznamenal generálny tajomník NATO.

O mimoriadne zvolanie Komisie NATO-Ukrajina Stoltenberga v pondelok ráno telefonicky požiadal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Spojenci zopakovali dlhodobý postoj aliancie, ktorá ruskú anexiu Krymu pokladá za nelegálnu a odsudzuje ruskú podporu separatistom v samozvaných republikách na východe Ukrajiny.

„NATO ďalej Ukrajinu silne podporuje prakticky aj politicky,“ povedal Stoltenberg. Ukrajinský prezident Porošenko už podpísal výnos, ktorý v krajine zavádza vojnový stav. Porošenko vraj Stoltenberga uistil, že krok nebude hrozbou pre prácu ukrajinských demokratických inštitúcií ani nebude znamenať problémy pre blížiace sa prezidentské voľby v krajine. „Pre nás je to dôležité,“ upozornil generálny tajomník.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine