Trump neverí správe vlády o zmene klímy

Americký prezident Donald Trump odmietol závery najnovšej vládnej správy, podľa ktorej klimatické zmeny poškodia ekonomiku, ak sa neprijmú drastické opatrenia na zníženie emisií uhlíka. Informovala o tom agentúra AFP.

27.11.2018 06:26
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (8)

„Neverím tomu,“ odpovedal Trump v Bielom dome na otázku novinárov, čo si myslí o spomínaných závažných dôsledkoch klimatických zmien. Dodal, že Spojené štáty nebudú prijímať opatrenia na zníženie emisií, ak k rovnakému kroku nepristúpia aj ďalšie krajiny.

Trump priznal, že časť minulý týždeň zverejnenej správy si prečítal a podľa neho bola „v poriadku“. Odmietol však varovanie amerických expertov, podľa ktorých klimatické zmeny môžu stáť USA stovky miliárd dolárov ročne do roku 2050.

„Bez rozsiahleho a trvalého úsilia o globálne zmiernenie a regionálne prispôsobenie sa očakáva, že klimatické zmeny budú mať v tomto storočí za následok rastúce straty v americkej infraštruktúre a majetku a budú brzdiť mieru hospodárskeho rastu,“ uvádza sa v správe.

Podľa vedcov budú dopady klimatických zmien za hranicami čoraz viac ovplyvňovať obchod a ekonomiku, napríklad dovozné a vývozné ceny.

Na vzniku štvrtého národného hodnotenia klimatických zmien, ktoré má vyše 1000 strán, pracovalo viac ako 300 vedcov.

Trump už dlhodobo tvrdí, že nedôveruje názorovej zhode, ku ktorej dospeli takmer všetci svetovo uznávaní vedci, že ku globálnemu otepľovaniu prispieva aj ľudská činnosť. Šéf Bieleho domu sa tiež rozhodol odstúpiť od parížskej dohody z roku 2015 a zdôvodnil to poškodzovaním americkej ekonomiky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická dohoda #klimatická zmena #Donald Trump