Vojaci USA a ČR v Afganistane čelia vyšetrovaniu kvôli smrti väzňa

Českých a amerických vojakov vyšetrujú kvôli úmrtiu zbitého afganského vojaka Vahidulláha Chána, ktorý bol vo väzbe pre obvinenie zo zabitia českého psovoda Tomáša Procházku z minulého mesiaca. Informoval o tom americký denník The New York Times. Hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek obvinenia dôrazne odmietol a uviedol, že ide o štandardné vyšetrovanie.

27.11.2018 07:44 , aktualizované: 08:25
debata (29)

Amerických a českých vojakov v Afganistane vyšetrujú kvôli smrti člena afganskej jednotky, ktorý bol zbitý vo väzbe NATO v západnom Afganistane, píše denník s odvolaním sa na amerických a afganských činiteľov. Udalosť podľa NYT ukazuje, ako sa medzi vojenskými silami rozrástlo po 17 rokoch vojny napätie.

„Striktne odmietame podobné obvinenia. Prebieha štandardné vyšetrovanie útoku príslušníka afganských bezpečnostných síl na českého vojaka, na ktorom sa zúčastňujú všetky zainteresované strany,“ povedal hovorca obrany Pejšek.

Vahidulláh Chán bol obvinený, že minulý mesiac zabil českého psovoda Tomáša Procházku pri jednom zo štyroch tohtoročných smrtiacich útokov afganských vojakov na príslušníkov síl NATO.

Devätnásťročný afganský vojak Khan začal 22. októbra strieľať na prechádzajúce české vozidlo na základni Šindánd v provincii Herát. Pri útoku zomrel Tomáš Procházka a ďalší dvaja českí vojaci utrpeli zranenia. Počas niekoľkých hodín Chána zatkli afganské jednotky. Bol vzatý do väzby západných síl. V čase, keď bol navrátený afganským jednotkám, bol zbitý a v bezvedomí, uvádzajú afganskí úradníci. Krátko potom zomrel.

Nemenovaný americký činiteľ povedal, že tím armádnej siedmej skupiny špeciálnych síl, ktorá pomohla previesť Chána do väzby českých vojakov, bol stiahnutý z Afganistanu. Nie je však jasné, či sa americkí vojaci zúčastnili na bitke Chána. Vyšetrovanie pokračuje.

Hovorca misie vedenej Američanmi v Afganistane Dave Butler priznal vyšetrovanie, odmietol však poskytnúť detaily. Americká armáda podľa neho má zistiť, či nedošlo k zneužitiu právomoci a prípadne u dotyčných jednotlivcov vyvodí zodpovednosť.

Člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí uviedol, že nevie, či americkí alebo českí vojaci Chána udreli. „Podľa toho, čo vieme, vojak zomrel na následky mučenia,“ vyhlásil. „Než bol odovzdaný afganským silám, bol zbitý,“ dodal miestny politik.

Fotografiu Chána po jeho smrti dala denníku NYT jeho rodina. Na snímke sú vidieť krvavé zranenia na tvári a hlave, povedal lekársky vyšetrovateľ štátu Connecticut James Gill, ktorému NYT fotografiu ukázal. Otec vojaka dodal, že nemal žiadne strelné zranenia, ale po celom jeho tele boli pomliaždeniny.

Chán bol podľa svojho brata členom afganského prepadového oddielu približne 13 mesiacov. Po dokončení strednej školy pomáhal na farme a riadil traktor vo svojom rodnom okrese Kot.

Potom, čo takmer celý región ovládol tzv. Islamský štát, pripojil sa k afganskej armáde a vybrali ho do elitného komanda. Podľa vysokého afganského bezpečnostného úradníka v Kábule sa vláda domnieva, že bol spojený s Talibanom a mal za úlohu infiltrovať sa do armády. Rodina ti však popiera.

Česká republika mala v Afganistane na začiatku októbra približne 340 vojakov. V poslednej dobe sa stali terčom niekoľkých útokov. Amerických vojakov je v Afganistane podľa NYT okolo 15 000.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #českí vojaci #americkí vojaci