Brit odsúdený v arabských emirátoch na doživotie sa vrátil domov

Britský občan Matthew Hedges, ktorého v pondelok prepustili z väzenia v Spojených arabských emirátoch (SAE), kde bol za špionáž odsúdený na doživotie, sa v utorok vrátil do Británie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

27.11.2018 09:31
Brit Matthew Hedges, arabské emiráty, špionáž Foto: ,
Brit Matthew Hedges, ktorý bol za špionáž odsúdený na doživotie v Spojených arabských emirátoch, bol prepustili z väzenia.
debata (5)

Lietadlo s 31-ročným Hedgesom na palube pristálo v utorok ráno na londýnskom letisku Heathrow. Hedges sa po prílete do Londýna všetkým, ktorí sa zaslúžili o jeho prepustenie, poďakoval.

Hedgesa zadržali 5. mája na letisku v Dubaji na záver jeho dvojtýždňového študijného pobytu; následne ho vzali do väzby a obvinili zo špionáže pre britskú rozviedku MI6.

Úrady SAE tvrdia, že Hedgesov výskum, ktorému sa v SAE venoval v rámci príprav svojej doktorandskej práce o bezpečnostnej politike počas tzv. arabskej jari, bol „krytím“ pre zbieranie informácií pre britskú vládu. Vyšetrovatelia zo SAE údajne získali dôkazy z Hedgesových elektronických zariadení a od tajných služieb SAE.

Britské úrady tieto obvinenia popierajú s tým, že Hedges nikdy pre britské tajné služby nepracoval.

Spojené arabské emiráty v pondelok zároveň zverejnili videozáznam, na ktorom sa Hedges priznáva, že je agentom MI6 a obvinenia vznesené voči nemu sa zakladajú na pravde.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #špionáž #trest smrti #Spojené arabské emiráty