Južná Kórea kupuje izraelské radary na obranu pred KĽDR

Južná Kórea plánuje nákup izraelských radarov pre včasné varovanie pred balistickými strelami. Posilňuje tak protivzdušnú obranu pred Severnou Kóreou napriek zlepšeniu sa vzájomných vzťahov, napísala dnes agentúra Reuters.

27.11.2018 21:46
Severná Kórea, raketa, Kim Foto:
Severokórejský diktátor Kim Čong-un sleduje štart medzikontinentálnej balistickej rakety.
debata (3)

Rozhodnutie zaobstarať dva radarové systémy Green Pine Block C od izraelskej spoločnosti ELTA systems, ktorá spadá pod štátnu korporáciu Israel Aerospace Industries, urobila juhokórejská agentúra pre nákup zbraní DAPA. Hodnotu objednávky síce agentúra nešpecifikovala, ale pracovník ministerstva obrany ju stanovil na 330 miliárd wonov (asi 260 miliónov eur). Systémy budú podľa neho rozmiestnené na začiatku roka 2020.

Projekt má za cieľ zvýšiť schopnosti Južnej Kórey „zaznamenať a sledovať na dlhú vzdialenosť balistické strely v počiatočnej fáze letu,“ uviedla DAPA vo vyhlásení.

Severná Kórea v ňom podľa Reuters výslovne spomenutá nie je. Juhokórejský minister obrany však vlani v decembri povedal, že krajina nakúpi ďalšie radary včasného varovania. Stalo sa tak potom, čo KĽDR úspešne odskúšala medzikontinentálnu balistickú strelu a mesiac predtým oznámila, že sa stala jadrovou veľmocou.

Izolovaná Severná Kórea a bohatý a demokratický juh sú technicky stále vo vojne, pretože vojna z rokov 1950–1953 skončila iba prímerím, nie mierovou zmluvou.

Severná Kórea dlho rozvíjala svoj jadrový a raketový program napriek sankciám Bezpečnostnej rady OSN. Predstavitelia oboch kórejských štátov sa tento rok začali pokúšať o oteplenie vzťahov. V septembri ministri obrany podpísali rozsiahlu vojenskú dohodu, ktorá má pomôcť znížiť vzájomné napätie a predísť náhodným stretom. Na summite v apríli sa Soul s Pchjongjangom dohodli, že ukončia všetky nepriateľské akty.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump sľúbili na historickom júnovom summite v Singapure, že sa budú usilovať o denuklearizáciu kórejského polostrova. Dohoda však neobsahovala žiadne konkrétne opatrenia a rokovania sa odvtedy takmer nepohli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea