V Afganistane rodiny pre hlad predávajú do manželstva deti, tvrdí OSN

V Afganistane postihnutom najhoršom suchom za niekoľko desaťročí niektoré rodiny, ktorým hrozí hladovanie, predávajú svoje veľmi malé deti do manželstva, aby splatili dlhy alebo aby si mohli kúpiť jedlo. Podľa agentúry AFP na to dnes na tlačovej konferencii v Ženeve upozornila hovorkyňa Detského fondu OSN (UNICEF) Alison Parkerová.

27.11.2018 22:07
debata (12)

Len v provinciách Herát a Badghis na severozápade Afganistanu, sužovaných mimoriadne veľkým suchom, bolo počas štyroch mesiacov takto „predaných“ najmenej 161 detí, medzi ktorými bolo aj šesť chlapcov. Tieto deti boli podľa Parkerovej vo veku jedného mesiaca do šiestich rokov. „Niektoré sú ešte batoľatá, a už sú zasnúbené,“ povedala.

Deti, o ktorých sa zistili informácie v období od júla do konca októbra, boli „zasnúbené, vydaté alebo… predané, lebo ich rodičia boli dlžní“, povedala hovorkyňa UNICEF na okraj medzinárodnej konferencie, ktorá sa koná v ženevskom sídle OSN a je venovaná reformným snahám afganskej vlády. Podľa Parkerovej bolo ešte pred terajším suchom zadlžených vyše 80 percent afganských domácností. Mnoho ľudí pritom dúfalo, že dokážu dlhy splatiť po zbere, ale kvôli neúrode sa im to nepodarilo. Hovorkyňa vysvetlila, že sobášenie detí je akousi spoločenskou normou zakorenenou v Afganistane. Pritom v celej krajine rešpektuje túto prax 35 percent populácie, ale v niektorých lokalitách ju zachováva až 80 percent obyvateľov.

Podľa údajov OSN sa v Afganistane teraz nachádzajú v krízovej situácii kvôli úplnému nedostatku potravín viac ako tri milióny obyvateľov a hrozí im hladomor. Na vine je sucho spôsobené nedostatkom dažďov a snehu počas poslednej zimy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #OSN