Trump pohrozil zrušením schôdzky s Putinom po incidente v Kerčskom prielive

Americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že môže zrušiť plánovanú schôdzku so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom z dôvodu nedeľňajšieho incidentu v Kerčskom prielive, informovala agentúra AFP.

28.11.2018 06:48
Kerčský prieliv Foto:
Kerčský prieliv. Ilustračné foto.
debata (57)

Trump pre denník The Washington Post uviedol, že čaká na správu od poradcov pre národnú bezpečnosť ohľadne tohto incidentu.

„Tá bude veľmi rozhodujúca,“ povedal Trump a dodal, že stretnutie s Putinom sa možno na základe informácií zo správy neuskutoční.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Biely dom v utorok oznámil, že prezident USA Donald Trump bude mať okolo desať dvojstranných stretnutí počas tohtotýždňového summitu lídrov zo skupiny krajín G20 v Argentíne. Zíde sa napríklad s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom.

Porošenko chce od Trumpa, aby osobne odovzdal Putinovi jeho odkaz

Hlava štátu Ukrajiny Petro Porošenko žiada od šéfa Bieleho domu, aby na nadchádzajúcom summite G20 v Argentíne osobne odovzdal Putinovi nasledovný odkaz: „Pán Putin, prosím, odíďte z Ukrajiny.“ Porošenko to uviedol v utorok v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

Ukrajinský prezident taktiež vyhlásil, že jeho armáda je pripravená brániť svoju krajinu. Spolieha sa však na Spojené štáty, že si splnia svoje záväzky na podporu Ukrajiny.

„Spolieham sa na Spojené štáty… Spolieham sa na americký národ,“ povedal Porošenko.

Na priamu otázku, či sa môže spoľahnúť na Trumpa, Porošenko odpovedal diplomaticky: „Toto je medzinárodný záväzok Spojených štátov.“

Ukrajinský prezident zároveň Rusko varoval, že ak vypukne vojna, jeho krajina sa nevzdá.

„Budeme bojovať za našu slobodu, budeme bojovať za našu demokraciu, budeme bojovať za našu zem… Rusi zaplatia obrovskú cenu, ak nás napadnú,“ zdôraznil Porošenko.

Video
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Kerčský prieliv #Donald Trump #vojna na Ukrajine