Kim Čong-un je ochotný vpustiť do jadrového komplexu medzinárodných inšpektorov

Severokórejský vodca Kim Čong-un je ochotný umožniť medzinárodným inšpektorom prístup do hlavného jadrového komplexu Jongbjon. Informovala o tom v utorok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaného popredného diplomata.

28.11.2018 09:13
debata

„Rozumiem tomu tak, že predseda Kim počas septembrového summitu povedal juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi, že ak by USA prijali zodpovedajúce kroky, bol by ochotný nielen uzavrieť jadrové zariadenia v Jongbjone, ale aj umožniť verifikáciu,“ uviedol citovaný diplomatický zdroj.

Juhokórejský prezident podľa tohto zdroja následne tlmočil Kimove slová šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi, keď sa stretli v septembri v New Yorku pri príležitosti otvorenia Valného zhromaždenia OSN.

Ochotu uzavrieť komplex Jongbjon vyjadril Kim Čong-un už aj predtým. Nikdy však zároveň nespomenul možnosť, že by tento krok mohli overiť medzinárodní inšpektori.

Hovorkyňa amerického Štátneho departmentu Heather Nauertová v reakcii na správu Jonhapu uviedla, že Kim prisľúbil umožnenie inšpekcií počas nedávnej schôdzky so šéfom diplomacie USA Mikeom Pompeom. Z jej slov však jasne nevyplynulo, či sa tento Kimov prísľub týkal konkrétne aj komplexu Jongbjon, píše agentúra Reuters.

Zariadenie Jongbjon sa nachádza približne 100 kilometrov severne od Pchjongjangu. Predpokladá sa, že sa v uplynulých rokoch využívalo na produkciu plutónia potrebného na skúšky severokórejských jadrových zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Jongbjon