Putin: Ruskí vojaci len plnili povinnosť. Celé to organizoval Porošenko

Ruský prezident Vladimir Putin označil nedeľný incident v Kerčskom prielive za provokáciu zorganizovanú ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom krátko pred voľbami ukrajinskej hlavy štátu.

28.11.2018 14:24 , aktualizované: 19:31
vladimir putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (313)

Putin to uviedol v stredu v prejave na investičnom fóre Rusko pozýva.

Putinov prejav bol súčasne jeho prvou priamou reakciou na incident vyvolávajúci obavy, že by mohol prerásť do ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ruský prezident vyhlásil, že táto „provokácia bola zosnovaná súčasnou mocou (na Ukrajine) a úradujúcim prezidentom v predvečer prezidentských volieb na Ukrajine v marci budúceho roku“.

Putin svoj výrok vysvetlil slovami, že pokiaľ ide o popularitu, Porošenko je „zhruba na piatom mieste“ v rebríčkoch, takže hrozí, že sa nedostane do druhého kola volieb.

Porošenko preto podľa Putina musel podniknúť kroky, ktoré by vyostrili situáciu v krajine a vytvorili pre jeho „konkurentov – najmä z radov opozície – neprekonateľné prekážky“.

Čo iné mali robiť? Pýta sa Putin

Podľa Putina ruskí pohraničníci postupovali pri riešení nedeľného incidentu „s ukrajinskými narušiteľmi hraníc“ Ruskej federácie v súlade so svojou vojenskou povinnosťou.

Ruské hliadky ukrajinským lodiam plaviacim sa v Azovskom mori prehradili plavebné dráhy, pričom použili aj zbrane, a následne zadržali lode i všetky tri posádky.

„Čo iné mali robiť? Vojenské lode (Ukrajiny) vtrhli do teritoriálnych vôd Ruskej federácie a nereagovali (na výzvy ruskej strany). Nebolo jasné, čo (Ukrajinci) zamýšľajú robiť,“ uviedol Putin.

Dodal, že ak by ruskí vojaci postupovali inak, hrozil by im súd. Putin spresnil, že takto ruskí pohraničníci splnili svoju vojenskú povinnosť a bránili teritoriálnu celistvosť Ruskej federácie.

Ukrajinská strana však pritom tvrdí, že jej lode sa približovali z iného smeru a určite sa plavili v medzinárodných vodách.

Video

Lavrov kritizuje údajnú zhovievavosť Západu voči Kyjevu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes v Ženeve vytkol Spojeným štátom a krajinám EÚ údajnú prílišnú zhovievavosť voči Kyjevu. Amerického zvláštneho splnomocnenca pre ukrajinský konflikt Kurta Volkera označil za nekritického obhajcu provokácie Kyjeva.

Lavrov dnes o Ukrajine hovoril po stretnutí so svojím švajčiarskym náprotivkom Ignaziom Cassisom v Ženeve, kde sa koná konferencia OSN o pomoci Afganistanu.

„Vo Washingtone a niektorých európskych hlavných mestách sú ochotní sa podieľať na akýchkoľvek výstrelkoch kyjevského režimu,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry DPA.

Aktuálnu eskaláciu napätia v Čiernom mori ruský minister opäť označil za provokáciu Ukrajiny.

Lavrov dnes takisto obvinil zo zaujatosti amerického splnomocnenca pre Ukrajinu Volkera. Podľa šéfa ruskej diplomacie je to „jasný a nekritický obhajca“ všetkých provokácii Kyjeva.

V aktuálnej kríze od nedele vyzvali západné štáty Rusko aj Ukrajinu k upokojeniu situácie. „Výzvy i voči Ukrajine sú jednoznačným potvrdením viny Kyjeva za incident,“ citovala Lavrova agentúra Interfax.

313 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine