Epidémia eboly v Kongu si za päť dní vyžiadala 19 obetí

Epidémia eboly, ktorá už štyri mesiace sužuje východ Konga, si za posledných päť dní vyžiadala ďalších 19 životov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na konžské ministerstvo zdravotníctva. Celkom na následky najnovšej epidémie, ktorá sa začala 1. augusta, zomrelo už 241 ľudí.

28.11.2018 17:51
KDR ebola vírus izolácia kongo Foto: ,
Zdravotníci kráčajú s chlapcom, ktorý je nakazený vírusom eboly v centre na liečbu eboly v meste Beni.
debata

Ministerstvo oznámilo, že počet prípadov eboly dosiahol 421, pričom 374 z nich je potvrdených a 47 pravdepodobných. Ďalších 74 prípadov sa zatiaľ preveruje.

Ebola sa šíri priamym kontaktom s krvou alebo telesnými výlučkami nakazených. V neskorších štádiách choroby sú obete veľmi infekčné. Ľudia sa môžu nakaziť aj pri kontakte s mŕtvymi a z tohto dôvodu je potrebné telá správnym spôsobom pochovať. Vírus spôsobuje horúčky a vnútorné a vonkajšie krvácanie, chorobe podľahne asi polovica nakazených.

Kongo čelí epidémii tejto choroby už desiatykrát od roku 1976, keď sa vírus prvýkrát objavil na severe tejto africkej krajiny. Tentoraz sa choroba prvýkrát vyskytla v okolí mesta Beni na východe Konga, čo je región, ktorý zdravotníci prirovnávajú k vojnovej zóne. To ešte viac komplikuje záchranné operácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #epidémia #Kongo #ebola