Dvaja Iránci boli v USA obvinení z veľkého počítačového útoku

Americkí federálni prokurátori dnes obvinili dvoch Írančanov zo spáchania rozsiahleho vydieračského počítačového útoku, ktorý v uplynulých rokoch paralyzoval nemocnice, školy, firmy i vládne úrady v USA. Ministerstvo financií zároveň na ďalších dvoch občanov Iránu uvalilo sankcie za to, že digitálnu menu Bitcoin, ktorú hackeri získali od svojich obetí, pomohli premeniť na rijál. Informovala o tom agentúra Reuters.

28.11.2018 20:43
debata (1)

Kauza sa týka neslávne známeho vydieračského softvéru zvaného SamSam, vďaka ktorému iránski hackeri získali za takmer tri roky od zhruba 200 obetí vyše šesť miliónov dolárov. Finančné straty dotknutých inštitúcií predstavovali podľa ministerstva financií celkovo vyše 30 miliónov dolárov.

Pre útok musela napríklad v roku 2016 presbyte­riánska nemocnica v Hollywoode prestať prijímať pacientov a vlani museli prerušiť činnosť súdy a väčšina mestských úradov v Atlante. Hackeri, ktorí podľa agentúry AP zrejme nemajú väzby na vládu v Teheráne, od roku 2016 využívali bezpečnostné trhliny v počítačoch, do ktorých na diaľku nainštalovali škodlivý softvér. Ten zašifroval dáta užívateľov. Výmenou za ich odblokovanie hackeri požadovali platbu v Bitcoinoch.

Námestníčka ministra financií pre boj s terorizmom Sigal Mandelkerová vo vyhlásení uviedla, že americké sankcie cielia na „obchodníkov s digitálnymi menami, ktorí umožnili iránskym kybernetickým hráčom profitovať z digitálnych vydieračských platieb, ktoré získali od svojich obetí“.

Irán je podľa Mandelkerovej stále viac izolovaný a prahne po amerických dolároch. Preto je kľúčové, aby obchodníci s kybernetickými menami a ďalší poskytovatelia služieb týkajúcich sa digitálnych mien sprísnili svoje postupy voči týmto nezákonným praktikám.

Podľa Reuters je nepravdepodobné, že by sa obvinení Iránci, ktorí sú zrejme vo svojej vlasti, dostavili k americkému súdu. Spojené štáty totiž nemajú s Iránom uzavretú zmluvu o vydávaní občanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #hackerský útok