Útok v Kábule si vyžiadal najemenej 10 mŕtvych a 19 zranených

Najmenej desať obetí na životoch a 19 zranených je výsledkom stredajšieho útoku v afganskom hlavnom meste Kábul, ku ktorému sa hlási radikálne hnutie Taliban. Tlačové agentúry AP a AFP to uviedli s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

28.11.2018 21:57
debata (2)

Silná explózia otriasla priestranstvom pred objektom britskej bezpečnostnej firmy G4S vo východnej časti Kábulu, ktorý bol podľa vyjadrenia ministerstva vnútra i polície terčom samovražedného útočníka s autom naloženým výbušninou. Podľa predošlých správ však išlo o koordinovaný čin viacerých útočníkov a po odpálení bomby nasledovala prestrelka s príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

Firma G4S poskytuje výcvik afganským bezpečnostným silám, vysvetlil hovorca kábulského policajného šéfa. Podľa AP tiež samotná firma na svojej internetovej stránke informuje, že v Kábule zabezpečuje ochranu britským diplomatom.

Uvedený počet mŕtvych a zranených poskytol hovorca ministerstva zdravotníctva, ktorý neuviedol ich štátnu príslušnosť. Zástupca hovorcu rezortu vnútra počet potvrdil, pričom varoval, že sa môže ešte zmeniť.

Afganské orgány medzitým uviedli, že na mieste udalosti vykonávajú „čistiacu“ operáciu.

Hnutie Taliban sa k najnovšiemu útoku v Kábule prihlásilo prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Afganská metropola už tento rok zažila vyše 20 atentátov väčšieho rozsahu, pri ktorých zahynuli stovky ľudí. Najmenej 50 ich prišlo o život minulý týždeň, keď samovražedný útočník odpálil bombu počas náboženského zhromaždenia.

Afganský prezident Ašraf Ghaní iba niekoľko hodín pred stredajším útokom ohlásil vytvorenie tímu pre možné mierové rokovania s Talibanom, na ktoré opätovne vyzýva i OSN.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #teroristický útok #Kábul