Islamský štát pripravuje chemický útok na kurdské sily v Sýrii, varuje Rusko

Militanti z teroristickej organizácie takzvaný Islamský štát (IS) pripravujú chemický útok na kurdské sily v Sýrii, aby vyprovokovali americké nálety na sýrsku armádu. Informovalo o tom v stredu ruské ministerstvo obrany.

29.11.2018 07:31
Islamský štát, fallúdža, irak, Foto:
Bojovníci za takzvaný Islamský štát.
debata (4)

Podľa neho 11 teroristov IS, vycvičených v zahraničí, pricestovalo nedávno do Sýrie a momentálne plní muníciu chemickými látkami. Chemickú muníciu plánujú použiť pri útoku na Sýrske demokratické sily (SDF) – Kurdmi vedené milície podporované Spojenými štátmi, ktoré bojujú proti teroristom v oblasti mesta Hadžín vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra TASS.

„Militanti IS plánujú zaútočiť na Sýrske demokratické sily zo smeru najbližších pozícií obsadených provládnymi jednotkami s cieľom privolať na tieto jednotky masívny americký letecký útok,“ uviedol ruský rezort obrany.

Podľa neho veliteľstvo ruských jednotiek v Sýrii nariadilo monitorovanie situácie v provincii.

„Pre včasné zistenie rizika chemickej otravy pre civilistov bude do provincie Dajr az-Zaur vyslaný mobilný komplex radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ako aj ruskí odborníci,“ dodalo ministerstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický útok #Islamský štát