Dokument Kremľa hovorí o sobotňajšej schôdzke Trump-Putin

Očakávané rokovania amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas nadchádzajúceho summitu G20 je naplánované na sobotu 15:30 SEČ. Podľa agentúry Reuters to ukazuje interný dokument Kremľa. Trump pritom tento týždeň pohrozil, že by kvôli víkendovému rusko-ukrajinskému incidentu v Kerčskom prielive mohol schôdzku zrušiť.

29.11.2018 09:39 , aktualizované: 12:42
Donald Trump, Vladimir Putin Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí v Helsinkách.
debata (6)

Summit 20 najsilnejších ekonomík sveta bude v piatok a v sobotu v argentínskej metropole Buenos Aires. „Dúfam, že v Argentíne budem môcť pohovoriť s Trumpom. Dúfam, že môžeme jednať o prekážkach obchodu,“ reagoval na Trumpove vyjadrenie o možnom odvolaní schôdzky Putin. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým uviedol, že stretnutie je dohodnuté a že Rusko žiadnu inú správu od Washingtonu nemá.

„Možno na tú schôdzku nepôjdem. Nepáči sa mi tá agresia. Vôbec tú agresiu nechcem,“ povedal predtým americký prezident v rozhovore s denníkom The Washington Post v súvislosti s rusko-ukrajinskou konfrontáciou vo vodách pri anektovanom polostrove Krym. O ďalšom postupe sa vraj Trump rozhodne na základe „úplnej správy“ svojho tímu bezpečnostných poradcov na túto tému.

Pre tlačovú agentúru RIA Novosti povedal Putinov poradca Jurij Ušakov, že sa Putin s Trumpom stretnú na okraji summitu G20. Schôdzka sa podľa neho uskutoční dopoludnia v hoteli Park Hyatt v Buenos Aires, pričom trvať by mala vyše dve hodiny, informovala vo štvrtok RIA Novosti. Lídri by mali okrem iného prediskutovať viaceré bilaterálne otázky vrátane „spôsobov normalizácie vzťahov“ medzi oboma krajinami, citovala agentúra Ušakova. Biely dom stretnutie zatiaľ oficiálne nepotvrdil.

Summit G20 sa bude konať 30. novembra až 1. decembra.

V Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom v nedeľu ruské pohraničné jednotky ostreľovali a zadržali tri lode ukrajinského vojenského námorníctva a zajali ich posádky. Kyjev reagoval vyhlásením vojnového stavu v časti Ukrajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine