Nemecký parlament schválil uznesenie na podporu migračného paktu

Nemecký parlament dnes schválil uznesenie na podporu globálneho paktu OSN o migrácii. Uznesenie navrhnuté vládnymi stranami CDU / CSU a SPD vyjadruje presvedčenie, že pakt by mal napomôcť medzinárodnej spolupráci a riadeniu migrácie. Zároveň zdôrazňuje, že je nezáväzný. V neposlednom rade požaduje spravodlivejšie rozdelenie utečencov.

29.11.2018 15:26
debata (25)

„Prvýkrát v dejinách Spojených národov sa drvivá väčšina štátov zhodla na spoločných cieľoch týkajúcich sa migrácie,“ podčiarkuje význam paktu uznesenie, pre ktoré hlasovalo 372 zákonodarcov. Proti ich bolo 153 a 141 sa hlasovania zdržalo.

Poslanci vyjadrili presvedčenie, že pakt, ktorý nadobudne účinnosť v decembri, je v záujme Nemecka, okrem iného preto, že môže pomôcť znížiť migračný tlak na Európu. „Národná suverenita Nemecka nie je k dispozícii,“ konštatovali zároveň s tým, že dohoda výslovne hovorí o tom, že si jednotlivé štáty rozhodujú o vlastnej migračnej politike. Tak tomu podľa nich musí byť i naďalej.

„Nemecko v migrácii preberá výrazne viac zodpovednosti ako iné krajiny, aj v Európskej únii. To chceme zlepšiť – okrem iného skrz spravodlivejšie rozdeľovanie (utečencov),“ stojí tiež v texte prijatého uznesenia.

Nemeckí zákonodarcovia tým zrejme narážajú aj na to, že napríklad štáty V4 – Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko – dlhodobo odmietajú prerozdeľovanie utečencov podľa kvót. Rozdiely v pohľade týchto krajín a Nemecka na migračnú politiku sa ale ukazujú aj v iných oblastiach, vrátane globálneho paktu OSN o migrácii, ktorý podľa všetkého žiadna z krajín V4 nepodporí. Proti paktu je tiež napr. Austrália alebo Rakúsko.

Na nemeckej politickej scéne pakt oficiálne podporujú všetky parlamentné strany s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD), aj keď proti nemu dnes hlasovali aj poslanci iných strán. Zvlášť vo vládnej konzervatívnej únii CDU / CSU sa o dohode v posledných týždňoch opakovane diskutovalo. Aj preto tieto strany prišli spolu s SPD s uznesením, ktoré malo zdôrazniť ich postoj.

Globálny pakt o migrácii má zlepšiť medzinárodné riešenia utečeneckej problematiky, jeho cieľom je podpora bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s ľuďmi. Dohoda sa zaoberá okrem iného tým, prečo ľudia migrujú, ako migrantov chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať alebo ako umožniť ich návrat domov.

Poslanci Národnej rady SR schválili vo štvrtok návrh uznesenia ku Globálnemu paktu OSN o migrácii, ktorým migračný pakt odmietli podporiť.

O postoji strany SNS k migračnému paktu hovoril pre TV Pravda v stredu 28. novembra poslanec za SNS Jaroslav Paška.

Video
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migračný pakt OSN