Saudskoarabskému korunnému princovi hrozí trestné stíhanie

Argentínska justícia zvažuje podnet ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) na začatie trestného stíhania proti saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi za údajné zločiny proti ľudskosti. Žiadosť HRW je zjavne zameraná na zahanbenie korunného princa, ktorý sa tento týždeň zúčastní na summite G20 v Buenos Aires.

29.11.2018 15:27
muhammad bin salmán Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.
debata (7)

Federálny sudca Ariel Lijo v stredu v tejto súvislosti súhlasil s požiadavkou prokuratúry zistiť, či aj iné zahraničné subjekty vyšetrujú princa pre možné zločiny proti ľudskosti. Následne sa rozhodne, či otvorí vyšetrovanie v Argentíne.

Argentínsky právny systém umožňuje vyšetrovanie údajných zločinov proti ľudskosti spáchaných inde vo svete. HRW viní princa z vojnových zločinov v Jemene a zodpovednosti za októbrovú vraždu novinára Džamála Chášakdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Summit G20 sa v Buenos Aires uskutoční 30. novembra až 1. decembra. Okrem iných štátnikov sa na ňom zúčastnia tiež americký prezident Donald Trump či ruský prezident Vladimir Putin.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad bin Salmán