Rijád kupuje rakety od USA, ale poškuľuje aj po ruských

USA a Saudská Arábia pripravujú dohodu o nákupe amerických protiraketových komplexov THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense). Podľa televízie CNBC odvolávajúcej sa na zdroje vo vláde ide celkove o nákup za približne 15 miliárd dolárov. Súčasťou dodávky je sedem výkonných rádiolokátorov Raytheon TPY-2, 18 miest pre velenie a riadenie paľby, ako aj 44 odpaľovacích vozidiel a 340 rakiet. V hre sú však aj ruské obranné komplexy S-400. Nie je vylúčené, že "kšeft" sa stane bodom rokovaní prezidentov Donalda Trumpa a Vladimira Putina s korunným princom Salmánom, ktorý je už od štvrtka v Buenos Aires, kde sa koná v dňoch 30. novembra až 1. decembra summit G20.

29.11.2018 18:00
Saudi Arabia After Khashoggi Foto: ,
Na archívnej snímke z mája tohto roku si prezident USA Donald Trump podáva ruku s saudskoarabským korunným princom Mohammedom bin Salmánon počas návštevy Rijádu. Ani po vražde novinára Džamála Chášakdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule začiatkom novembra sa na ich vzťahu nič nezmenilo.
debata (41)

„Predaj komplexov THAAD je dôležitým krokom na ceste spolupráce USA a Saudskej Arábie v oblasti bezpečnosti. A to na pozadí rastúcej iránskej hrozby stelesnenej možným použitím balistických striel a podporou extrémistom,“ cituje CNBC vládny zdroj. Prezident Trump dal jasne najavo, že napriek vražde novinára Džamála Chášakdžího na konzuláte v tureckom Istanbule, za ktorou stojí podľa dôkazov korunný princ Salmán, USA zostávajú „pevným spojencom“ Rijádu. Monarchie, ktorá platí najviac na svete a vždy včas za americké zbrane. Naposledy chystaný kontrakt, ktorého súčasťou je aj nákup THAAD, predstavuje 130 miliárd dolárov. Až 60 percent zbraní monarchie pochádza z USA.

Trump varuje

„Ak sa z hlúposti vzdáme našich kontaktov, tak to bude znamenať obrovskú výhodu pre Rusko a Čínu,“ pokúsil sa Trump „postrašiť“ senátorov. Práve z nich mnohí nemajú pochopenie pre prezidentove kšefty aj cez mŕtvoly. Senátori, ako informovala nemecká DPA, sa však nedali zastrašiť a ešte v stredu posunuli na budúci týždeň do ďalšieho čítania rezolúciu, ktorá požaduje ukončenie vojenskej pomoci Rijádu v rámci ťaženia v Jemene. Proti sú hlavne kritici „nevyspytateľnej“ Trumpovej zahraničnej politiky. Ak senátori presadia svoj zámer, tak prezident bude mať 30 dní na zrušenie dohody.

Ako však predpovedajú mnohí znalci miestnych pomerov, nie je to zatiaľ možné vzhľadom na súčasné rozloženie síl na politickej scéne. Napriek tomu je aj demokratický senátor Bob Mendez, citovaný BBC, presvedčený, že „prišiel čas, keď musíme poslať Rijádu oznámenie o porušovaní ľudských práv, ale aj o neuveriteľnej humanitárnej katastrofe, ktorú spôsobil v Jemene“.

Jemen v hre Saudskej Arábie

Saudská Arábia sa doteraz smutne preslávila krvavými masakrami v Jemene, kde jej letectvo pri útokoch na pozemné ciele nerobí rozdiel medzi šiitskými povstalcami Húsíami podporovanými Iránom a bezbrannými civilistami trpiacimi hladom a chorobami. Bez ohľadu na to, či ide o sunnitov alebo šiitov. Medzinárodná koalícia vedená Rijádom sa od začiatku štvorročného konfliktu postavila na stranu vládnych jednotiek medzinárodne uznávaného prezidenta Abdara Mansúra Hádího. Občianska vojna v Jemene si podľa dva roky starých údajov OSN vyžiadala viac ako 10 000 životov.

Šéfovi diplomacie USA Mikeovi Pompeovi, ako aj ministrovi obrany Jimovi Mattisovi však tragédia Jemenčanov nebráni v presadzovaní ďalšej pomoci Washingtonu.

„Degradácia vzťahov so Saudskou Arábiou by bola obrovskou chybou vo vzťahu k národnej bezpečnosti USA a k spojencom,“ pokúsil sa brániť Pompeo postoj vládnej administratívy. Podľa neho vraj ak by USA prestali vojensky podporovať koalíciu vedenú Rijádom, tak by to „znamenalo ešte väčšie obete na životoch“.

Zbrane v rukách nepripravených pilotov

„Koalícia pod vedením Saudskej Arábie by nemohla využívať naše poradenstvo a znalosti z výcviku v zameriavaní útokov, takže by zahynulo viac civilistov,“ vyhlásil Pompeo. Rastúci počet zabitých civilistov však potvrdzuje, že sofistikované americké zbrane v rukách nepripravených pilotov monarchie sú nebezpečenstvom pre civilistov Jemene. Amerických senátorov však „vytočila“ aj šéfka CIA, ktorá neprišla medzi nich, aby obhájila podľa väčšiny neobhájiteľné.

Vražda saudskoarabského novinára

2. októbra – Džamál Chášakdží vošiel a viac nevyšiel z generálneho konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule.

16. – 17. októbra – Turecká polícia prehľadala objekt a našla „určité“ dôkazy potvrdzujúce usmrtenie novinára.

21. októbra – Saudskoarabský šéf diplomacie Adel al Džubeir vyhlásil, že v prípade vraždy Chášakdžího a odstránenia stôp prekročili agenti monarchie právomoci. Odmietol však tvrdenie, že o udalosti vedel aj princ Salmán.

27. októbra – Turecko požiadalo Rijád o vydanie podozrivých, čo Rijád odmietol.

31. októbra – Istanbulská prokuratúra informovala, že Chášakdží sa stal obeťou plánovanej vraždy, zadusili ho ihneď po vstupe na konzulát.

1. novembra – noviny Hürriyet Daily News informovali, že telo novinára rozpustili v kyseline v objekte konzulátu alebo v rezidencii konzula v susedstve diplomatickej mi­sie.

2. novembra – Turecký prezident Recep Erdogan tvrdil, že príkaz na vraždu Chášakdžího prišiel „z najvyšších miest“ monarchie.

17. novembra – Denník The Washington Post s odvolaním sa na fakty získané CIA, informoval, že vraždu nariadil princ Salmán. V monarchii zatkli 21 osôb. Prezident Trump vyhlásil, že Saudská Arábia bez ohľadu na vraždu Chášakdží je aj naďalej partnerom USA.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Muhammad bin Salmán