Trumpov bývalý právnik Cohen priznal, že klamal Kongresu

Bývalý právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen vo štvrtok pred súdom priznal, že klamal Kongresu o tom, čo robil v súvislosti s Trumpovým realitným projektom v Rusku.

29.11.2018 16:56 , aktualizované: 17:57
cohen, trump Foto: ,
Právnik Michael Cohen v septembri 2016 ešte stál za Donaldom Trumpom.
debata (3)

Cohen, ktorý ráno prekvapivo prišiel na súd v New Yorku, uviedol, že vlani pred senátnym výborom pre tajné služby hovoril nepravdivo o plánoch vybudovať Trump Tower v Moskve. Právnik priznal, že klamal o načasovaní rokovaní o budove a ďalších detailoch, aby boli v súlade s Trumpovým „politickým posolstvom“.

Cohen sa už v auguste priznal k iným trestným činom vo viacerých bodoch obžaloby, ktoré zahŕňali jeho podnikanie v taxislužbe, daňové a bankové podvody a prácu na Trumpovej kampani.

Počas štvrtkového pojednávania bol v súdnej sieni prítomný jeden z prokurátorov, ktorý pracuje so špeciálnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom. Ten vedie vyšetrovanie vo veci ruského zasahovania do kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016. Cohen spolupracuje s Muellerovým tímom na vyšetrovaní.

Cohen podľa Trumpa klame, aby získal miernejší trest

Bývalý Trumpov Cohen klame zvláštnemu vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi, aby získal miernejší trest. Takto Trump podľa agentúry Reuters odmietol dnešné Cohenovo priznanie, že v roku 2017 Kongresu klamal o Trumpovom neuskutočnenom realitnom zámere v Moskve.

Projekt sa týkal výstavby mrakodrapu Trump Tower. Prezident dnes povedal, že si už nepamätá, kedy od zámeru ustúpil. Cohena potom označil za slabocha, ktorý klame, aby dostal menší trest.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #michael cohen