Holandsko v Marrákeši podporí pakt o migrácii

Holandská vláda sa chystá podporiť Globálny pakt OSN o migrácii na decembrovej medzinárodnej konferencii v marockom Marrákeši. Holandsko však chce presadiť tzv. dodatočné vyhlásenie, aby sa predišlo neúmyselným právnym následkom dohody. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

29.11.2018 18:09
debata (6)

Štyri vládne koaličné strany sa dohodli na zásadách dodatočného vyhlásenia, dokumentu známeho pod skratkou EOP, čiže „vysvetlenie pozície“. Úplné znenie dodatočného vyhlásenia by malo byť schválené na piatkovom zasadnutí vlády.

Štátny tajomník holandského ministerstva spravodlivosti pre otázky migrácie Mark Harbers sa v tejto súvislosti stretol s predstaviteľmi koaličných strán, aby sa dohodli na znení textu, ktorý bude predložený na konferencii OSN v Marrákeši.

Cieľom EOP je opätovne potvrdiť, že migračný pakt OSN nepovedie k dodatočným právnym záväzkom a zabráni utečencom, aby túto dohodu využívali ako ďalší argument pri predkladaní žiadostí o azyl.

Poslanci holandského parlamentu sú rozdelení ohľadom Globálneho paktu OSN o migrácii, ktorého cieľom je regulovať zaobchádzanie s migrantmi na celom svete a ktorý bol v júli tohto roku schválený všetkými 193 členskými štátmi OSN s výnimkou Spojených štátov. Proti migračnému paktu sú členovia protiimigračnej Strany slobody (PVV), fundamentalistickí kresťania z Reformovanej politickej strany (SGP) a pravicoví populisti z Fóra pre demokraciu (FvD).

DutchNews.nl zdôraznil, že cieľom migračného paktu je obmedziť nelegálnu migráciu, podporiť integráciu migrantov a uľahčiť ich návrat do domovských krajín, čo má uľahčiť medzinárodná spolupráca krajín zúčastnených na dohode. Ustanovenia dohody z Marrákeša nie sú záväzné a krajiny si aj naďalej budú môcť slobodne stanoviť vlastnú imigračnú politiku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Holandsko #migrácia #Globálny pakt o migrácii