Trump odriekol rokovania s Putinom na summite G20, Kremeľ to potvrdil

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteri odriekol pripravované stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na okraj summitu G20 v Argentíne. Kremeľ zrušenie schôdzky potvrdil a vyjadril poľutovanie, že sa tým prerokovanie dôležitých medzinárodných i bilaterálnych otázok odsúva na neurčito.

29.11.2018 18:11
donald trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (166)

Trump dnes najprv pred odletom do Argentíny vyhlásil, že je na stretnutie s Putinom príhodný čas, ale krátko potom na twitteri oznámil, že do vyriešenia rusko-ukrajinského incidentu v Kerčskom prielive je v záujme všetkých strán rokovanie zrušiť. Ukrajinský prezident Petro Porošenko Trumpovo rozhodnutie ocenil ako správanie sa veľkého štátnika.

„Vzhľadom na fakt, že lode a námorníci neboli vrátení z Ruska na Ukrajinu, som sa rozhodol, že by bolo pre všetky zúčastnené strany najlepšie moje pôvodne plánované stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom v Argentíne zrušiť,“ napísal Trump na twitteri. Dodal, že akonáhle sa situácia vyrieši, rád usporiada s Putinom summit.

Moskva zrušenie schôdzky potvrdila

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax bezprostredne po Trumpovom oznámení povedal, že Moskva o tweete amerického prezidenta vie, doteraz ale žiadne oficiálne vyrozumenie od Washingtonu nedostala. Neskoro večer ale zrušenie schôdzky Peskov potvrdil. „Ľutujeme rozhodnutie americkej administratívy odrieknuť plánované stretnutie oboch prezidentov v Buenos Aires,“ citovala hovorcu Kremľa agentúra RIA Novosti. Zrušenie schôdzky najvyšších predstaviteľov USA a Ruska podľa Peskova odsúva prerokovanie dôležitých medzinárodných i bilaterálnych otázok na neurčito. Ďalším kontaktom s Trumpom sa Putin nebráni, dodal hovorca.

Trump s Putinom mali podľa diplomatického zdroja agentúry Reuters prerokovať zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Americký prezident minulý mesiac oznámil, že zvažuje odstúpiť od INF, ktorú v roku 1987 uzavreli americký prezident Ronald Reagan a vtedajší sovietsky vodca Michail Gorbačov. Tento krok odôvodnil zistením, že Rusko údajne zmluvu porušuje a že zmluva sa nevzťahuje na Čínu.

Nerozhodný Trump

Trump tento týždeň pohrozil, že pre udalosti na Kryme žiadne rokovanie s Putinom nebude. „Možno na tú schôdzku nepôjdem. Možno na tú schôdzku dokonca nepôjdem. Nepáči sa mi tá agresia. Vôbec tú agresiu nechcem,“ povedal v rozhovore s denníkom The Washington Post. Konečné rozhodnutie podmienil úplnou správou, ktorú mu o incidente podá jeho bezpečnostný tím. Pred dnešným odletom ale novinárom povedal, že o schôdzke premýšľal a že si myslí, že je vhodný čas sa s Putinom stretnúť. Krátko potom ale na twitteri oznámil, že bude najlepšie debatu s ruským prezidentom zrušiť.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová k prezidentovu dnešnému rozhodnutiu povedala, že Trump konečné stanovisko zaujal až na palube leteckého špeciálu Air Force One počas letu do Argentíny. Dodala, že sa tak stalo po rozhovore s ministrom zahraničia Mikeom Pompeom, personálnym šéfom Bieleho domu Johnom Kellym a svojím poradcom pre otázky národnej bezpečnosti Johnom Boltonom.

Sandersová tiež poznamenala, že o veci spolu telefonicky rokovali aj vlády Ruska a USA. Nie je si však vedomá toho, že Trump s Putinom spolu o zrušení schôdzky hovorili. Summit 20 najsilnejších ekonomík sveta bude v piatok a v sobotu v argentínskej metropole Buenos Aires.

V Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom v nedeľu ruské pohraničné jednotky ostreľovali a zadržali tri lode ukrajinského vojenského námorníctva a zajali ich posádky. Kyjev reagoval vyhlásením vojnového stavu v časti Ukrajiny.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #summit G20