Izrael poprel zostrelenie svojho lietadla v Sýrii

Sýrska armáda aktivovala južne od Damasku protivzdušnú obranu. Podľa štátnych médií bolo zostrelených niekoľko nepriateľských rakiet. Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na sýrske bezpečnostné zdroje uviedla, že zostrelili izraelskú stíhačku a štyri nepriateľské rakety.

29.11.2018 22:52 , aktualizované: 30.11.2018 06:25
debata (144)

Zostrelenie svojho lietadla v Sýrii však izraelská armáda, ktorá sa zvyčajne k takýmto správam nevyjadruje, poprela. „Nie je to pravda,“ povedal jej hovorca agentúre Reuters.

Cieľom izraelských útokov bolo mesto Kiswa ležiace necelých 20 kilometrov juhozápadne od Damasku, kde sa podľa agentúry Reuters nachádzajú pozície libanonského militantného hnutia Hizballáh podporovaného Iránom.

O útokoch izraelských lietadiel, nie však zostrelení jedného z nich, informovala vo štvrtok aj mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Jej riaditeľ Rámí Abdal Rahmán podľa agentúry AFP povedal, že hodinu trvajúce útoky boli zamerané na ciele na južných a juhozápadných predmestiach Damasku a na hraniciach provincie Kunajtra s Izraelom.

Izrael opakovane útočí v občianskou vojnou zmietanej Sýrii na dodávky zbraní z Iránu a armádne základne, ako aj základne hlboko vo vnútrozemí, ktoré používajú iránske Revolučné gardy. Za uplynulého jeden a pol roka bolo zaznamenaných okolo 800 takýchto útokov na 200 cieľov.

Podľa Rahmána bola sýrska protivzdušná obrana aktivovaná vo štvrtok prvýkrát po 17. septembri, keď omylom zostrelila ruské špionážne lietadlo, na palube ktorého bolo 15 ľudí. V ten deň prebiehala jedna z vojenských operácií židovského štátu voči Sýrii. Moskva obvinila Izrael, že jeho lietadlo sa skrylo za ruské, čo tento poprel. Rusko následne rozmiestnilo v Sýrii systémy protivzdušnej obrany S-300.

Zo severnej Sýrie tiež prišla správa, že tam americká armáda zriadila nové pozorovateľské stanoviská. Sú v oblasti kontrolovanej kurdskými a sýrskymi spojencami USA v blízkosti tureckej hranice. Hovorca amerických síl Sean Ryan povedal, že zmyslom je posilniť „bezpečnosť a stabilitu“ regiónu. Podľa Ryana nejde o trvalé objekty.

Turecký minister obrany Hulusi Akar minulý týždeň povedal, že Turecko Spojeným štátom oznámilo výhrady voči zriadeniu nových postov pri hranici. „Myslím, že to ešte znásobí zložitosť danej situácie,“ povedal Akar. Vyzval tiež USA, aby „okamžite“ prerušili kontakty so sýrskymi kurdskými milíciami.

Turecko radí sýrskych Kurdov k teroristom, aj keď sa ich milície podieľali s podporou USA na boji proti teroristickému Islamskému štátu.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán #vojna v Sýrii