Počas protestov v Bruseli došlo k zrážke s políciou

V centre Bruselu došlo v piatok k ostrým zrážkam medzi políciou a demonštrantmi, ktorí protestovali proti vysokým daniam a vysokým životným nákladom. Piatkový protest v Bruseli bol súčasťou už dva týždne trvajúcich akcií proti ekonomickej politike vlády, ktorých poznávacím znamením je, že demonštranti vychádzajú protestovať do ulíc vždy v žltých reflexných vestách.

30.11.2018 06:42 , aktualizované: 16:32
Belgicko, protest, oheň, dodávka, demonštrácia,... Foto: ,
V centre Bruselu došlo v piatok k ostrým zrážkam medzi políciou a demonštrantmi, ktorí protestovali proti vysokým daniam a vysokým životným nákladom.
debata (8)

Polícia v piatok v centre Bruselu zasiahla proti približne trom stovkám demonštrantov, ktorí na mužov zákona hádzali kamene a iné predmety. „Po tom, čo začali hádzať rôzne objekty, použila polícia vodné delá. Hádzali okrem iného aj biliardové gule,“ informovala hovorkyňa bruselskej polície Ilse Van De Keere. Policajti zatkli približne 60 demonštrantov.

Vlna protestov, ktorá sa začala vo Francúzsku a ktorú vyvolalo zvyšovanie daní z pohonných hmôt, našla odozvu aj v susednom Nemecku. Tamojší aktivisti, odvolávajúci sa na francúzske hnutie „žltých viest“, vyzývajú v sociálnych sieťach na demonštrácie v Berlíne, Stuttgarte či Kolíne nad Rýnom, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Demonštranti sa majú zísť už v sobotu, pričom podobne ako Francúzi majú mať na sebe žlté výstražné vesty. Na rozdiel od Francúzska však iniciátori v Nemecku sledujú rôznorodé ciele, siahajúce od odvolania kancelárky Angely Merkelovej až po odmietnutie migračného paktu OSN či legalizáciu marihuany.

Podľa DPA zverejnené výzvy naznačujú, že vychádzajú z pravicového politického tábora. Protest proti migračnému paktu OSN pred Brandenburskou bránou v Berlíne má byť napríklad organizovaný aj v mene protiprisťaho­valeckého hnutia Pegida a podobne zameraného spolku Zukunft Heimat. Podľa informácií investigatívnej platformy Correctiv je medzi vyzývateľmi v Severnom Porýní-Vestfálsku spoluzakladateľ pravicovo-extrémistického zoskupenia Hogesa.

Spomínané protestné hnutie vo Francúzsku nie je možné priradiť k nijakému politickému táboru, strane alebo odborovej organizácii. Pôvodne bolo namierené proti zdražovaniu pohonných hmôt, medzičasom však začalo vyjadrovať odpor voči prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Belgicko #Emmanuel Macron #Žlté vesty