Orbán u Babiša: Pakt o migrácii je chybný dokument

Globálny pakt OSN o migrácii je chybným dokumentom, pretože krajiny, ktoré ho podpíšu, vystavujú svojich vlastných občanov vážnym rizikám, povedal v Prahe maďarský premiér Viktor Orbán.

30.11.2018 15:08
orbán, babiš Foto: ,
Andrej Babiš a Viktor Orbán na stretnutí v Prahe.
debata (17)

Predseda maďarskej vlády pricestoval na pozvanie českého premiéra Andreja Babiša na oficiálnu návštevu Českej republiky.

Podľa agentúry MTI Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s Babišom povedal, že pakt OSN je založený na princípoch, ktoré neznižujú, ale motivujú ilegálnu migráciu. „Na takýto dokument sa potom v neskorších konkrétnych prípadoch a právnych procesoch bude možné odvolávať sa,“ vytýkal maďarský premiér.

Orbán zdôraznil, že otázka migrácie je témou, na ktorú sa treba spýtať občanov. „V Európe ľudia buď nedokážu vyjadriť svoj názor, alebo ich názor politickí lídri neberú do úvahy. My v strednej Európe chceme zostať demokratmi,“ podčiarkol maďarský ministerský predseda s poznámkou, že migrácia testuje demokratický charakter politických systémov.

Pôjde aj k Zemanovi

„Nie je možné, aby v Európe pokračovala ilegálna migrácia. Nie je možné, aby pašeráci určovali, kto bude v Európe pracovať a žiť,“ reagoval Babiš, ktorý podľa spravodajského servera iDNES.cz Orbána označil za svojho priateľa. Český premiér podotkol, že Česko i Maďarsko odmietajú možnosť prerozdeľovania migrantov.

Do Prahy pricestovali s Orbánom viacerí ministri jeho kabinetu.

Český prezident Miloš Zeman ho prijme na zámku v Lánoch. Zeman avizoval, že sa Orbánovi chystá ospravedlniť za jedno z rozhodnutí sociálnodemokra­tického ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka. Šéf českej diplomacie totiž nedávno z kruhu českých ambasád, ktoré sú pre Česko kľúčové, vyradil napríklad Taliansko alebo Maďarsko, čo Zeman ostro kritizoval. Vyradenie Turecka a Ukrajiny je však podľa prezidenta v poriadku.

Babiš vyjadril prekvapenie z vyhlásenia ministra zahraničných vecí svojho kabinetu a Orbána uistil, že postoj Česka sa k Maďarsku nezmenil. „Nechcem sa miešať do vnútorných záležitostí Česka. Viem, ako komplikovane funguje koaličné vládnutie. Chceme zostať blízkymi priateľmi a spojencami Českej republiky,“ povedal maďarský premiér.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Andrej Babiš #migrácia #Globálny pakt o migrácii