Jordánec útočil v Izraeli kladivom, polícia to vyšetruje ako terorizmus

Izraelská polícia zatkla Jordánca, ktorý v piatok zaútočil kladivom na dvoch Izraelčanov a vážne ich zranil. Polícia prípad vyšetruje ako teroristický útok, informovali agentúry AP a AFP.

30.11.2018 15:11
debata

Incident sa odohral v prístavnom meste Ejlat hraničiacom s Jordánskom.

„Hlavnou líniou vyšetrovania je to, že motívom bol teroristický útok,“ oznámila polícia bez uvedenia podrobností okrem tej, že útočníka zatkla.

Izrael a Jordánsko podpísali mierovú dohodu v roku 1994, ale vzájomné vzťahy sú búrlivé kvôli príležitostným násilným incidentom a politickým nezhodám. Bilaterálne vzťahy klesli na historické minimum vlani po incidente na izraelskom veľvyslanectve v jordánskej metropole Ammán. V areáli veľvyslanectva 17-ročný jordánsky pracovník skrutkovačom napadol vtedy ochrankára. Ten mladíka zastrelil a smrteľne zranil aj ďalšieho Jordánčana, ktorý do incidentu nebol zapletený.

Jordánsko a Izrael urovnali diplomatickú krízu v januári tohto roka, keď izraelské ministerstvo zahraničných vecí v oficiálnom vyhlásení vyjadrilo v súvislosti s incidentom na veľvyslanectve „hlboký smútok a poľutovanie“. Súčasťou dohody bolo aj vymenovanie nového izraelského veľvyslanca v Jordánsku.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. koncom októbra 2018 vyhlásil, že sa rozhodol neobnoviť časti mierovej zmluvy, ktorú jeho krajina uzavrela s Izraelom. Kráľ vydal vyhlásenie, že má v úmysle odstúpiť od dvoch dodatkov k mierovej zmluve z roku 1994, ktorá dovoľovala Izraelu prenajímať si dve malé územia od Jordáncov na 25 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #Jordánsko