Uchádzačka o vedenie CDU navrhla zatvoriť prístavy pre ruské lode

Európska únia by spolu so Spojenými štátmi mali zvážiť, či pre ruské lode z Azovského mora neuzavrieť svoje prístavy. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásila generálna tajomníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá chce po kancelárke Angele Merkelovej prevziať vedenie tejto strany. Okomentovala tak prístup voči Moskve za jej úlohu na námornom incidente pri Kryme.

30.11.2018 19:14
debata (83)

„Ak sa potvrdí, že agresorom bolo Rusko, potom podľa mňa musí prísť jasná odpoveď.“ Jednou z odpovedí by napríklad mohlo byť zabrániť ruským lodiam z daného regiónu, z Azovského mora, vplávať do úniových a amerických prístavov, kým sa situácia na Ukrajine nevyrieši, „povedala. Krampová-Karrenbauerová tiež chce, aby Európa, predovšetkým potom Nemecko, prevzala väčšiu zodpovednosť za zahraničnú politiku. "To znamená, že musíme dávať viac peňazí na obranu doma i v zahraničí,“ dodala.

Reuters poznamenal, že Krampová-Karrenbauerová zaujala tvrdší prístup než Merkelová, ktorý vyzvala na zmiernenie napätia a dialóg.

Minulú nedeľu Rusi pri Kerčskom prielive strieľali po ukrajinských plavidlách, ktorá chceli preplávať z Odesy do iného ukrajinského prístavu, Mariupol v Azovskom mori. Lode Rusi zabavili a ich posádku zajali.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #CDU #Ukrajina #Kerčský prieliv