Ukrajina vraj uvažuje o recipročnej odvete proti Rusku

Ukrajina uvažuje, či má Rusku oplatiť incident, keď Rusi strieľali a ukoristili tri ukrajinské lode. Uviedol to podľa agentúry Reuters vysoký predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby SBU Ihor Huskov. "Zvažuje sa rozhodnutie, pokiaľ ide o vykonávanie vhodných zrkadlových akcií ako reakcia na konanie agresora," povedal Huskov.

30.11.2018 22:36
debata (110)

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za nedeľňajší incident v Kerčskom prielive, ktorý viedol k zadržaniu troch lodí ukrajinského vojenského námorníctva a zajatiu ich posádky. Ukrajina sa obáva, že incident predchádza invázii Ruska v plnom rozsahu, dodal Reuters.

SBU už skôr zverejnila rozhovor medzi posádkou ruského stíhacieho lietadla Su-30, bojového vrtuľníka Ka-52 a velením, ktoré podľa neho dokazujú, že velenie ruských síl vedome vydalo rozkaz na použitie zbraní – štyroch „ceruziek“, čiže štyroch neriadených rakiet – proti ukrajinským lodiam.

Experti upozorňujú, že z vojenského hľadiska je medzi Kyjevom a Moskvkou veľký nepomer: hoci ukrajinské ozbrojené sily sa od roku 2014 zlepšili, nemôžu sa rovnať Rusku ani v počte vojakov, ani vo výzbroji a vybavení, ani vo výdavkoch.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Kerčský prieliv