Zomrel George Bush starší, 41. prezident USA. Mal 94 rokov

Vo veku 94 rokov zomrel prezident Spojených štátov z rokov 1989-1993 George Bush starší. Podľa agentúry AFP to v noci na dnes oznámil jeho syn George W. Bush, ktorý bol prezidentom v rokoch 2001 až 2009.

01.12.2018 07:10 , aktualizované: 19:41
debata (92)

Podľa hovorcu rodiny Jima McGratha zomrel 41. prezident USA v piatok krátko po 22:00 miestneho času. Pred približne ôsmimi mesiacmi zomrela jeho žena, bývalá prvá dáma USA Barbara Bushová.

Bývalý americký prezident George Bush starší. Foto: Reuters
Bush st. Bývalý americký prezident George Bush starší.

„Jeb, Neil, Marvin, Doro a ja sa zármutkom oznamujeme, že po 94 pozoruhodných rokoch náš drahý otec zomrel,“ uviedol George W. Bush vo vyhlásení, ktoré prostredníctvom twitteru tlmočil McGrath. „George H.W. Bush bol človekom obdareným ušľachtilosťou charakteru a najlepším otcom, akého si syn alebo dcéra môžu želať,“ dodal Bush mladší.

Bude mať štátny pohreb

George Bush starší bude mať štátny pohreb vo washingtonskej katedrále, ktorého sa zúčastní aj súčasná hlava štátu Donald Trump s manželkou Melaniou. Oznámila to dnes hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Zatiaľ neoznámila nič bližšie k programu smútočného obradu, ani jeho dátum. Uviedla však, že Trump vyhlási stredu 5. decembra za deň štátneho smútku.

Detailný rozvrh smútočných obradov zatiaľ nebol oficiálne zverejnený, podľa agentúry AFP je už ale jasné, že sa piety budú konať v Houstone, vo Washingtone, ale aj v texaskom meste College Station, kde sídli Bushova prezidentská knižnica. Hlavným bodom smútočných ceremónií bude bohoslužba vo washingtonskej Národnej katedrále, ktorej sa zúčastnia aj prezident Trump a prvá dáma.

Podľa agentúry AFP sa síce dalo očakávať, že Trump na pohreb dorazí, ale napriek tomu má táto správa určitú váhu vzhľadom na to, že súčasný prezident a bývalý prezident Bush mali napäté vzťahy. Bushova rodina napríklad kritizovala Trumpovu rétoriku počas volebnej kampane aj jeho spôsob riadenia krajiny. Tento rok zosnulý republikánsky senátor John McCain si napríklad kvôli výhradám voči Trumpovi jeho účasť na svojom pohrebe výslovne neprial.

Vlajky budú 30 dní na pol žrde

Americké vlajky budú 30 dní spustené na pol žrde na počesť zosnulého exprezidenta Busha. Spustenie vlajok nariadil Trump.

V deklarácii, ktorú podpísal, Trump vyzval Američanov, aby sa v tento deň zhromaždili na bohoslužobných miestach a vzdali poslednú poctu zosnulému 41. prezidentovi USA Georgeovi H. W. Bushovi.

„Pozývam ľudí z celého sveta, ktorí zdieľajú náš zármutok, aby sa pridali k našej pietnej spomienke,“ uviedol Trump.

Prezident tlmočil svoju úprimnú sústrasť rodine Bushovcov, konkrétne synom zosnulého: exprezidentovi Georgeovi W. Bushovi (mladšiemu) a bývalému guvernérovi Floridy Jebovi Bushovi". Nebožtíka pritom označil za „človeka vysokých kvalít“.

Prvý štátny pohreb po 12 rokoch

V USA sa naposledy konal štátny pohreb bývalého prezidenta v decembri 2006, keď sa krajina lúčila s Geraldom Fordom. O dva roky predtým sa konala posledná rozlúčka s Ronaldom Reaganom.

Bush starší si získal popularitu vďaka úspechu Spojených štátov vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991, ale následne vyprchala počas krátkej hlbokej recesie, keď porušil svoj sľub, že nebude zavádzať nové dane. Pri druhej kandidatúre na prezidenta republikánskeho politika porazil demokrat Bill Clinton.

Hrdina z 2. svetovej vojny Bush bol pred nástupom na post prezidenta takisto kongresmanom, riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) alebo tiež viceprezidentom za Ronalda Reagana. V roku 1990 navštívil aj vtedajšie Československo.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #americký prezident #George Bush starší