Babiš odmieta, že je pre dotácie Agrofertu v strete záujmov

Český premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš odmietol, že môže byť kvôli dotáciám pre konglomerát svojich niekdajších firiem Agrofert v konflikte záujmov, ako o tom s odkazom na právnikov Európskej komisie informujú britský denník The Guardian a francúzsky denník Le Monde.

01.12.2018 13:52
babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (10)

ČTK povedal, že analýzu pre Európsku komisiu nevidel a jeho právnici ju okomentujú až po oficiálnom vyjadrení EK. „V žiadnom stretu záujmu nie som, chovám sa presne podľa zákona, tak ako ho prijal parlament a po mne český právny systém na základe lex Babiš vyžadoval. Zverenské fondy neriadim ani neovládam,“ uviedol súčasne.

Dodal, že ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová (ANO) pred mesiacom požiadala ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (ANO) o právnu analýzu. „Je pripravená a v pondelok ju prerokuje vláda,“ uviedol.

Agrofert hovorí o nezmysle

Poznamenal tiež, že analýzu právnikov Európskej komisie zatiaľ nevidel, dozvedel sa o nej z médií, kam unikla skôr, ako mal možnosť sa s ňou zoznámiť. Vychádza teda len z publikovaných úryvkov správy.

Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka sa vyjadril podobne ako Babiš. ČTK napísal, že aj koncern má informácie iba z médií. „Príde nám to ako nezmysel a špekulácie. Ešte minulý týždeň komisárka (Corina) Cretuová na vypočutí v Európskom parlamente vyhlásila, že Európska komisia žiadne vyšetrovanie nevedie. Preto ani nemôže existovať žiadna správa,“ uviedol. Firmu podľa neho nikto nekontaktoval. „Počkáme na oficiálne stanovisko Európskej komisie. Ak nejaká oficiálna správa existuje, podrobíme ju právnej analýze. Každopádne trváme na tom, že všetko je podľa práva. Potvrdzujú to aj naše právne analýzy,“ uviedol Hanzelka.

Ide o milióny

Babiš podľa neho urobil všetko, čo po ňom český právny systém vyžadoval. „Trustové fondy neriadi ani neovláda. Agrofert čerpá dotácie úplne v súlade s českým aj európskym právom a podľa rovnakých pravidiel ako všetci ostatní príjemcovia dotácií v Českej republike,“ uzavrel.

Právnici Európskej komisie (EK) podozrievajú podľa denníka The Guardian a denníka Le Monde českého premiéra z konfliktu záujmov a porušení úniových pravidiel. S odvolaním sa na uniknutú správu právnej služby komisie píšu, že predmetom vyšetrovania sú dotácie udelené firmám holdingu Agrofert tento rok aj v uplynulých rokoch. Podľa Guardianu českí daňoví poplatníci čelia hrozbe, že budú musieť uhradiť aspoň časť z 82 miliónov eur, ktoré boli Agrofertu vyplatené v tomto roku. Konečný účet by údajne mohol byť oveľa vyšší.

Riadi Agrofert stále Babiš?

Úradníci Európskej komisie údajne vyšetrujú aj desiatky miliónov ďalších dotácií udelených Agrofertu od roku 2013. Komisia, ktorá dohliada na udeľovanie dotácií poľnohospodárom a chudobnejším regiónom, začala vyšetrovať Agrofert po tvrdení protikorupčných aktivistov, že majú dôkazy o tom, že Babiš je naďalej vlastníkom Agrofertu a príjemcom súvisiacich výhod, čo je v rozpore s českým i právom Únie, podotýka The Guardian.

Hospodárske noviny (HN) v júli uviedli, že Agrofert vlani získal na dotáciách rekordných 2,1 miliardy korún. Na dani z príjmu pritom firma v rovnakom období zaplatila 739 miliónov korún. Firmy spadajúce pod Agrofert získali 1,35 miliardy korún na prevádzkových dotáciách, na ktoré má nárok každý, kto splní príslušné podmienky. Ide napríklad o dotácie na hektár pôdy či chované zviera. Ďalších 607 miliónov korún tvorili podľa HN investičné dotácie. Tie sa skladajú z priamych finančných čiastok a z čerpaných stimulov v podobe zliav na dani.

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert sa vlani medziročne znížil o 38 percent na 4,8 miliardy korún a konsolidované tržby stagnovali na 155,1 miliardy Kč. Za poklesom stojí výkon nemeckej pekárenskej skupiny Lieken, nedarilo sa tiež spoločnostiam chemického sektora v oblasti produkcie hnojív. Naopak dobre si viedli poľnohospodárske spoločnosti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Andrej Babiš #Agrofert #stret záujmov