Lídri G20 sa nezhodli na spoločnom boji proti klimatickým zmenám

Účastníci summitu skupiny G20, ktorý sa skončil v argentínskom Buenos Aires, sa nedokázali zhodnúť na spoločnom boji proti klimatickým zmenám. Informovala o tom agentúra DPA.

01.12.2018 19:51 , aktualizované: 20:39
mayova, trudeau Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a kanadský premiér Justin Trudeau na summite G20.
debata (20)

V záverečnom komuniké dvojdňového summitu 19 členov skupiny, združujúcej najväčšie ekonomiky sveta, vyjadrilo odhodlanie implementovať ustanovenia „neodvolateľnej“ parížskej klimatickej dohody pri súčasnom zaistení udržateľného rozvoja a ekonomického rastu.

Odlišný postoj zaujali len Spojené štáty, keďže prezident Donald Trump trval na svojom rozhodnutí o odstúpení od parížskej dohody.

Krajiny G20 sa naopak zhodli na potrebe reformy Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Komuniké však neobsahuje prísľub dodržiavania platných pravidiel medzinárodného obchodu a boja proti protekcionizmu, proti čomu údajne vystupovali americkí vyjednávači.

Lídri sa zaviazali k opatreniam na zaistenie zdravého a stabilného svetového finančného systému vrátane riešenia daňových otázok a boja proti praniu špinavých peňazí.

Diplomati G20 sa zhodli na potrebe riešenia príčin utečeneckých kríz po celom svete a na tom, že obetiam nútenej migrácie treba poskytovať humanitárnu pomoc.

Nezáväzné záverečné komuniké je výsledkom celonočného náročného vyjednávania diplomatov, v ktorých sa podľa agentúry AP odzrkadlili hlboké rozpory medzi štátmi G20. Podľa predstaviteľov EÚ dohodu v takmer z každej otázok komplikovali Spojené štáty. Priebeh summitu poznačili aj vyhrotené obchodné spory medzi Washingtonom a Pekingom.

zväčšiť Donald Trump na summite G20 v Argentíne. Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Trump Argentina G20 Summit Donald Trump na summite G20 v Argentíne.

Stretnutie Putina s Trumpom

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin sa na summite nakrátko stretli. Bez ďalších podrobností o tom v sobotu podľa agentúry Reuters informoval Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Kedy sa Trump a Putin najbližšie stretnú Ušakov nevedel povedať.

Ušakov tiež uviedol, že počas vrcholnej schôdzky sa stretol s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom a že USA a Rusko sú pripravené pokračovať v kontaktoch.

Stretnutie oboch prezidentov neskôr potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Áno, bol tam krátky kontakt,“ cituje Peskova agentúra Interfax.

Peskov nemal informácie o tom, či sa Putin stretol aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Novinárom odporučil, aby sa na to ruského prezidenta opýtali tlačovej konferencii.

Trump pritom pôvodne avizoval, že kvôli minulotýždňovému incidentu v Kerčskom prielive medzi loďami ruského a ukrajinského námorníctva zrušil plánované stretnutie s Putinom na summite G20. Už v Argentíne však americký prezident oznámil, že je pripravený stretnúť sa s Putinom „vo vhodnom čase“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Argentína #Vladimir Putin #klimatické zmeny #Donald Trump #summit G20