Pompeo: Neexistujú dôkazy, že by vraždu Chášakdžího nariadil princ Salmán

Neexistujú "priame dôkazy", ktoré by spájali saudskoarabského princa Muhammada bin Salmána s vraždou novinára Džamála Chášakdžího. Vyhlásil to v sobotu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorého citovala agentúra DPA.

01.12.2018 21:44 , aktualizované: 21:56
pompeo Foto: ,
Minister zahraničia USA Mike Pompeo na summite G20 v Buenos Aires.
debata (71)

Denník The Wall Street Journal len niekoľko hodín predtým zverejnil prísne utajenú správu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa nej princ poslal šéfovi tímu, ktorý vykonal novinárovu vraždu minimálne 11 sms správ a to v priebehu niekoľkých hodín pred a po čine.

Šéf tímu bol pritom princovým blízkym spolupracovníkom. Vyšetrovatelia na základe týchto indícií dospeli k záveru, že zabitie novinára „pravdepodobne“ nariadil vplyvný korunný princ.

Pompeo sa však pre CNN vyjadril, že čítal všetky dostupné správy tajných služieb a presvedčivé dôkazy v tomto smere v nich nenašiel.

„Keď vykonáte takúto analýzu, nenájdete žiaden priamy dôkaz, ktorý by spájal (princa) s vraždou Džamála Chášakdžího,“ uviedol Pompeo.

Kľúčový spojenec

Novinár Chášakdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol zámerne zavraždený.

Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.

Saudská Arábia predstavuje pre Spojené štáty kľúčového spojenca v oblasti Blízkeho východu.

Irán uskutočnil skúšku ďalšej rakety

„Iránsky režim odskúšal balistickú raketu stredného doletu, ktorá je schopná niesť viac bojových hlavíc. Tento test je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2231,“ napísal Pompeo na svojom konte na Twitteri.

Irán podľa Pompea stupňuje testovanie a šírenie rakiet. „Odsudzujeme tento čin a vyzývame Irán, aby ukončil tieto aktivity,“ konštatoval šéf americkej diplomacie.

Iránsky minister obrany Amír Hátamí v auguste oznámil, že jeho krajina bude vyrábať nové balistické rakety s krátkym doletom s názvom Fátih Mobín. Tieto rakety novej generácie sú podľa neho presnejšie než predchádzajúce a sú určené len na sebaobranu.

Irán čelí kritike za svoj raketový program, najmä za rakety so stredným doletom, ktoré môžu zasiahnuť aj územie jeho úhlavného nepriateľa Izrael. Teherán túto kritiku odmieta a tvrdí, že ide výhradne o sebaobranu vzhľadom na hrozby, ktorým čelí zo strany Spojených štátov a regionálnych rivalov, akými sú Izrael a Saudská Arábia.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Mike Pompeo #Muhammad bin Salmán #Džamál Chášakdží