Na konzulát USA v Guadalajare zaútočili granátom

Konzulát Spojených štátov v druhom najväčšom mexickom meste Guadalajara bol terčom útoku výbušného zariadenia niekoľko hodín pred tým, ako krajinu navštívili viceprezident USA Mike Pence a dcéra prezidenta Ivanka Trumpová. Oznámili to v sobotu miestne úrady.

02.12.2018 09:20
debata (9)

Výbuch poškodil múr, nevyžiadal si však zranenia, vyplýva zo správ, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

Prokuratúra v západomexickom štáte Jalisco, kde sa nachádza aj Guadalajara, na sociálnej sieti uviedla, že vyšetrovanie prípadu odovzdali federálnym úradom, ktoré podľa nej poskytnú ďalšie informácie v „náležitom čase“.

Konzulát USA na Twitteri oznámil len to, že je uzavretý vzhľadom na „bezpečnostný incident“ z piatkového večera. Podľa tohto vyjadrenia prípad vyšetrujú aj úrady Spojených štátov, uviedla agentúra AP.

K útoku došlo pred tým, ako Pence a dcéra a poradkyňa prezidenta USA Donalda Trumpa Ivanka pricestovali v sobotu dopoludnia do metropoly Mexiko, kde viedli delegáciu Spojených štátov na inaugurácii nového mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Zdroje z mexickej prokuratúry uviedli, že neidentifikovaná osoba hodila výbušné zariadenia na budovu konzulátu a utiekla. Podozrivú osobu zachytili bezpečnostné kamery, pričom na mieste činu sa našli úlomky granátu. Explózia zanechala vo vonkajšom múre objektu 40-centimetrovú dieru.

V uplynulých dňoch sa na internete objavilo video, v ktorom sa údajne drogový kartel Jalisco Nová generácia (CJNG) vyhráža útokom na tento konzulát. Tento kartel, jeden z najväčších a najnásilnejších v Mexiku, je popredným terčom protidrogových operácií USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #americký konzulát