V Katoviciach sa začala 24. konferencia OSN o klimatickej zmene

Za účasti 30.000 delegátov z takmer 200 krajín sa v nedeľu v poľskom baníckom meste Katovice začala 24. konferencia OSN o klimatickej zmene (COP 24), ktorá je zameraná na dopracovanie súboru pravidiel pre realizáciu parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Schôdzka potrvá do 14 decembra, informovali svetové agentúry.

02.12.2018 18:43
brusel Foto: ,
Účastník pochodu za boj s klimatickými zmenami v Bruseli.
debata (6)

Tento rok konferencii predsedá Poľsko. Jeho vláda chce upozorniť účastníkov konferencie na tri kľúčové otázky. Prvou sú nové technológie šetrné k životnému prostrediu, ktoré by sa dali využiť na rozvoj miest a zabránenie znečisteniu ovzdušia.

Ďalšou dôležitou otázkou je poukázať na to, že všetky zmeny by sa mali vykonať s prihliadnutím na záujmy obyvateľov prostredníctvom spravodlivej transformácie regiónov a priemyselných odvetví. Treťou prioritou je multifunkčná a stabilná správa lesov.

Organizátori konferencie dúfajú, že sa podarí prijať balík opatrení na realizáciu záverov parížskej dohody a schváliť plán financovania opatrení na ochranu životného prostredia.

Predsedovia predchádzajúcich klimatických konferencií OSN vydali v tejto súvislosti spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú účastnícke štáty, aby podnikli rozhodné kroky na riešenie naliehavých hrozieb. „Vplyv zmeny klímy je čoraz ťažšie ignorovať. Požadujeme hlboké zmeny našich ekonomík a spoločností,“ píše sa vyhlásení, ktorého má k dispozícii agentúra AFP.

Lídri skupiny G20 v sobotu prijali na summite v Buenos Aires záverečnú deklaráciu, v ktorej označili parížsku klimatickú dohodu za „nezvratnú“. USA však na summite zopakovali svoje rozhodnutie odstúpiť od dohody, takže ani výraznejší pokrok v Katoviciach nemusí stačiť na to, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému globálnemu otepľovaniu, ktoré predpovedajú mnohé vedecké prognózy, konštatuje AFP.

Desaťtisíce ľudí podporili v Bruseli boj proti klimatickej zmene

Najmenej 65.000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode ulicami Bruselu, aby vyjadrili podporu opatreniam na boj proti globálnej klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra AP.

Desaťtisíce ľudí sa napriek dažďu a vetru zišli pri budovách európskych inštitúcií v centre Bruselu. Podľa polície sa tento najväčší protest v dejinách Belgicka venovaný otázke klímy zaobišiel bez výtržností.

Na demonštráciu prišlo množstvo aktivistov i rodičov s deťmi, ktorí vyzývali svetových politikov, aby zintenzívnili boj proti zmenám podnebia.

„Politici, kde ste? Máte byť s nami, s ľuďmi. Nijaká planéta B neexistuje!“ povedal do megafónu Evert Nicolai z organizácie Oxfam, ktorého citovala agentúra AFP.

Pochod zavŕšili prejavy a vystúpenia v historickom parku Cinquantenaire v blízkosti inštitúcií EÚ.

V súvislosti s touto protestnou akciou bola v nedeľu bruselská verejná doprava zadarmo a belgické železnice ponúkali cestujúcim zľavnené lístky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #Katovice #konferencia OSN o klimatických zmenách