Protivládne nepokoje vo Francúzsku majú údajne štvrtú obeť

Zraneniam spôsobeným črepinami z granátu so slzotvorným plynom podľahla v noci na pondelok 80-ročná žena z juhofrancúzskeho mesta Marseille.

03.12.2018 06:30 , aktualizované: 16:39
žlté vesty, protest Foto: ,
Protestant oblečený v žltej veste počas násilných protestov v parížskej metropole.
debata (40)

Ako spresnil spravodajský portál LCI, žena sa v nedeľu večer podrobila chirurgickému zákroku v nemocnici L'hôpital de la Conception v Marseille, kam ju previezli po zásahu črepinami z granátu do tváre.

K zraneniu došlo, keď táto žena zatvárala vonkajšie rolety na svojom byte na štvrtom poschodí bytového domu v marseilleskej štvrti Noailles, aby sa ochránila pred dymom z granátov so slzotvorným plynom, ktoré policajti použili proti demonštrantom protestujúcim proti zvyšovaniu cien pohonných látok a znižovaniu životnej úrovne vo Francúzsku.

Prokurátor, ktorý vedie vyšetrovanie v prípade zranenia ženy, informoval, že v jej byte sa našli črepiny granátov. V tomto štádiu vyšetrovania však nie je isté, či medzi jej zranením a smrťou je spojitosť, uviedol prokurátor.

Portál LCI dodal, že počas prevozu do nemocnice bola žena pri vedomí. Zomrela údajne na pooperačný šok. Prípadom sa okrem prokuratúry zaoberá aj policajná inšpekcia.

Počas protestov prišli o život traja ľudia a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Pouličné nepokoje si vyžiadali aj veľké materiálne škody.

Počas nepokojov v Paríži horelo 112 áut, 130 barikád i 6 budov, tvrdí šéf polície

Pri sobotňajších násilných protestoch vo francúzskej metropole Paríž bolo zapálených 112 vozidiel, vyše 130 provizórnych barikád a demonštranti založili požiare tiež v šiestich budovách, informoval v nedeľu šéf parížskej polície Michel Delpuech.

Parížsky policajný prefekt výtržnosti spájané s protestmi v Paríži odsúdil ako neslýchané a neprijateľné násilie, uviedla agentúra AP. Povedal tiež, že niektorí účastníci sobotných protestov použili pri stretoch s políciou kladivá, záhradné náradie či aerosólové spreje.

Do výtržností sa podľa Delpuechových slov zapájali viacerí radikálnych aktivisti z krajnej pravice i krajnej ľavice, ako aj „vysoký počet“ demonštrantov v žltých vestách – protestujúcich proti zvyšovaniu daní a životných nákladov vo Francúzsku.

Pri násilných protestoch vo francúzskej metropole utrpelo v sobotu zranenia 133 ľudí vrátane 23 policajtov. Polícia zadržala 412 osôb. Parížsky prokurátor Rémy Heitz v nedeľu večer uviedol, že vo väzbe aj naďalej zostáva 378 zadržaných. Mnohí z nich majú v pondelok a v utorok absolvovať zrýchlené súdne konanie.

Polícia proti demonštrantom použila vodné delá a slzotvorný plyn vrátane granátov GLI F4. Tieto granáty sú obzvlášť nebezpečné tým, že obsahujú 25 gramov výbušniny TNT, takže môžu spôsobiť aj vážne zranenia – zlomeninu nohy či amputovať ruku, uviedla stanica RTL. Francúzske bezpečnostné zložky ich majú vo výzbroji od roku 2011. Francúzsko je jedinou európskou krajinou, ktorá ich využíva.

Hnutie „žltých viest“

Občianske hnutie „žltých viest“ vzniklo v októbri na sociálnych sieťach a postupne sa stalo platformou na vyjadrenie nespokojnosti s prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý je obviňovaný z ignorovania rastúcich životných nákladov. Prvé protesty po celom Francúzsku sa konali 17. novembra a zúčastnilo sa na nich okolo 282 000 ľudí, uplynulú sobotu demonštrovalo asi 106 000 ľudí. Prívrženci hnutia začali s blokádou ciest, križovatiek, nájazdov na diaľnice či dôležitých objektov alebo veľkoskladov pohonných hmôt, aby takto protestovali proti zvyšovaniu cien benzínu a nafty a poklesu kúpyschopnosti obyvateľstva, čo pripisujú opatreniam prijímaných vládou prezidenta.

Začína dochádzať palivo

Na čerpacích staniciach vo Francúzsku začína dochádzať palivo. Dôvodom je blokáda skladov ropnej spoločnosti Total demonštrantami. Oznámil to v pondelok hovorca francúzskeho ropného koncernu. Demonštranti zablokovali prístup k 11 skladom paliva koncernu Total vo Francúzsku. V dôsledku toho už na 75 z celkového počtu 2 200 čerpacích staníc Totalu došlo palivo, dodal hovorca.

Demonštranti počas násilností ničili sochy – vrátane symbolu Francúzskej republiky Marianne. V sobotu poškodili aj interiér a vyplienili recepčné priestory parížskeho Víťazného oblúka, ktorý si bol v nedeľu pozrieť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na stenách tejto dominanty boli okrem iného nasprejované nápisy žiadajúce Macronovo odstúpenie.

Podľa francúzskeho ministra vnútra Christophea Castanera sa v poradí už tretích násilných víkendových protestov v Paríži zúčastnilo približne 3 000 ľudí. Celkovo vo francúzskych mestách protestovalo v sobotu okolo 75 000 ľudí.

Macron odsúdil najhoršie násilnosti v Paríži od študentských protestov v roku 1968 už v sobotu v Buenos Aires, kde sa zúčastnil na summite krajín skupiny G20.

Hnutie „červených šálov“

Vo viacerých mestách Francúzska sa pritom na sociálnych sieťach začali vytvárať skupiny ľudí, ktorí sú proti násilnostiam sprevádzajúcim blokády ciest a dôležitých objektov. Proti hnutiu žltých viest sa tak formuje hnutie „červených šálov“, ktoré chce dosiahnuť „rešpektovanie vlády zákona bez násilností, ale s rozhodnosťou“. Hnutie červených šálov sa začalo formovať koncom minulého týždňa a podľa administrátorov webových stránok ide o „intelektuálnu odvetu bez politickej konotácie“.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Žlté vesty