Lietadlo OSN má zo Saná evakuovať 50 zranených šiitských povstalcov

Lietadlo Organizácie Spojených národov má v pondelok z jemenskej metropole Saná - ovládanej vzbúrencami - evakuovať 50 zranených bojovníkov z radov šiitských povstalcov nazývaných húsíovia. Cieľom opatrenia je "budovanie dôvery" pred plánovanými mierovými rozhovormi vo Švédsku, informovala v noci na pondelok vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá v Jemene proti povstalcom bojuje.

03.12.2018 06:37
jemen, húsíovia, tank, povstalci, militanti,... Foto: ,
Na archívnej snímke Húsíovia na ulici jemenskej metropoly Saná.
debata

Zranených povstalcov majú letecky previesť do Ománu, kde by sa neskôr v pondelok mali podrobiť lekárskym zákrokom, uviedla spravodajská stanica BBC.

„Charterový let OSN pristane v pondelok na medzinárodnom letisku v Saná, aby evakuoval 50 zranených bojovníkov… troch jemenských lekárov a lekára OSN zo Saná do Maskatu,“ povedal hovorca koalície vedenej Rijádom.

Dodal, že o takýto krok žiadal osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths, a koalícia s ním súhlasila ako opatrením zameraným na vytvorenie dôvery pred mierovými rozhovormi vo Švédsku, ktoré by sa mali začať v priebehu nasledovných dní.

Šiitskí povstalci húsíovia uplynulý štvrtok vyjadrili záujem zúčastniť sa na týchto rokovaniach za predpokladu, že budú mať zaručený bezpečný návrat do vlasti. Medzinárodne uznaná vláda Jemenu podporovaná Saudskou Arábiou taktiež oznámila, že sa plánuje na chystaných rozhovoroch zúčastniť.

OSN sa dlhodobo snaží oživiť mierové rokovania medzi medzinárodne uznávanou vládu jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a húsíami podporovanými Iránom. Predchádzajúce kolo rokovaní plánované na september zlyhalo práve po tom, ako húsíovia odmietli vyslať svoju delegáciu do Ženevy v obavách, že OSN nedokáže garantovať ich bezpečný návrat do vlasti.

Naposledy sa mierové rokovania medzi oboma znepriatelenými stranami konali v roku 2016 v Kuvajte, avšak po 108 dňoch sa skončili neúspechom a húsíjská delegácia uviazla cestou domov na tri mesiace v Ománe.

Podľa údajov OSN zahynulo v Jemene od roku 2015, keď sa do bojov zapojila koalícia štátov vedená Saudskou Arábiou, približne 10.000 ľudí, pričom vojna spôsobila najhoršiu humanitárnu krízu súčasnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #evakuácia #húsíovia