Trump má rád Kim Čong-una a chce mu splniť želania, tvrdí juhokórejský prezident

Americký prezident Donald Trump má "veľmi priateľský názor" na severokórejského vodcu Kim Čong-una a chce mu splniť všetky želania v prípade, že Kim uskutoční denuklearizáciu Kórejského polostrova. Po stretnutí s Trumpom to v nedeľu uviedol juhokórejský prezident Mun Če-in.

03.12.2018 06:49
donald trump Foto: ,
Donald Trump
debata (8)

Severná Kórea od USA žiada bezpečnostné záruky i zrušenie medzinárodných sankcií, priblížila agentúra AP.

Mun Če-in povedal, že Trump ho požiadal, aby zmienený odkaz severokórejskému vodcovi doručil, ak tento rok príde do Soulu, ako sľúbil. Juhokórejský prezident o stretnutí s Trumpom hovoril novinárom na palube lietadla, ktorým cestoval z Argentíny na Nový Zéland. S Trumpom sa Mun Če-in stretol popri summite skupiny G20, ktorý do soboty prebiehal v argentínskej metropole Buenos Aires.

„Prezident Trump ma požiadal, aby som (Kimovi) odovzdal tieto odkazy; má veľmi priateľský pohľad na predsedu Kim Čong-una a má ho rád. Dúfa, že spoločne s ním vykoná zvyšné dohody (vyplývajúce z ich júnového summitu v Singapure), takže umožní predsedovi Kim Čong-unovi získať, čo chce,“ povedal Mun Če-in.

Trump ešte vlani nazval Kima „raketovým mužíčkom“ a vyhrážal sa, že jeho krajinu čaká „oheň a hnev“, aké tento svet ešte nevidel, ak neprestane s testovaním jadrových rakiet. Jeho vzťahy so severokórejským lídrom sa však odvtedy výrazne zlepšili, vymenili si viacero podľa Trumpa „nádherných“ listov, pričom v septembri už americký prezident Kima nazval „veľmi otvoreným“ a „úžasným“.

Juhokórejský prezident povedal, že na stretnutí s Trumpom sa zhodli, že návšteva severokórejského vodcu v Soule by zohrávala „veľmi pozitívnu úlohu“ v rozhovoroch o jadrovom odzbrojovaní medzi KĽDR a USA. Mun Če-in však dodal, že je na Kim Čong-unovi či Soul do konca roka navštívi, pričom doposiaľ to zrejmé nie je.

Mun Če-in sa s Kim Čong-unom celkovo stretol tento rok už trikrát. Po treťom spoločnom septembrovom stretnutí v severokórejskej metropole Pchjongjang sa obaja lídri dohodli na Kimovej recipročnej návšteve v Soule, ktorá by sa mala uskutočniť ešte v tomto roku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump