Do parlamentu v Andalúzii sa dostala krajná pravica

Španielska krajne pravicová strana Vox sa v nedeľňajších regionálnych voľbách prebojovala do parlamentu španielskeho autonómneho spoločenstva Andalúzia. Krajná pravica sa tak vôbec po prvý raz od konca diktatúry generála Francisca Franca v roku 1975 a návratu krajiny k demokracii dostala do regionálneho parlamentu, informovala agentúra AFP.

03.12.2018 07:22
SPAIN-POLITICS/ Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez.
debata

Strana Vox podľa doposiaľ sčítaných 99 percent odovzdaných hlasov získala v 109 člennom andalúzskom parlamente 12 kresiel, čím si výrazne polepšila oproti prieskumom, ktoré jej v najlepšom prípade pripisovali päť mandátov.

Vo voľbách v Andalúzii síce zvíťazila Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, ktorá získala 33 kresiel, pripísala si však na konto svoj doposiaľ vôbec najhorší výsledok. Jej potenciálny koaličný partner ľavicová strana Andalúzia napred (Adelante Andalucía) získala len 17 mandátov, čím ľavica v parlamente prišla o väčšinu kresiel, priblížila AFP.

Konzervatívna Ľudová strana (PP) získala 26 kresiel a liberálna centristická strana Občania (Ciudadanos) 21 kresiel. Strana Vox, ktorá svoju predvolebnú kampaň založila najmä na boji proti nelegálnym migrantom a nezávislosti Katalánska, by sa tak pri formovaní koalícii mohla stať akýmsi jazýčkom na váhach. Svoj zisk v regionálnych voľbách by tiež mohla využiť ako odrazový mostík.

Regionálne voľby v Andalúzii, najľudnatejšom a zároveň jednom z najchudobnejších autonómnych spoločenstiev v Španielsku, boli vnímané aj ako skúška premiéra Sáncheza. Boli totiž prvými od jeho júnového nástupu do úradu, pričom PSOE je v Andalúzii pri moci od roku 1982.

Úspech strany Vox, ktorej už k volebnému zisku zablahoželala i šéfka francúzskej pravicovo-populistickej strany Národné združenie (RN – bývalý Národný front) Marine Le Penová, korešponduje s vlnou nacionalizmu, ktorá sa šíri Európou. Podľa stanice BBC si však mnohí mysleli, že práve Španielsko, ktorého spomienky na diktatúru ešte celkom nestihli vyblednúť, bude voči takýmto náladám imúnne.

Ľudnatá Andalúzia, ktorá je pre migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more vstupnou bránou do Španielska, sa borí s vysokou nezamestnanosťou a chudobou.

Hlas v tamojších nedeľných voľbách mohlo odovzdať 6,5 milióna oprávnených voličov, pričom volebná účasť dosiahla 58,65 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andalúzia